Anayasa Mahkemesi'nden bir iptal daha

Anayasa Mahkemesi, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde, barışçıl, şiddet içermeyen toplantı ve gösterilerin “keyfi gerekçelerle” yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

SHABER3.COM

Aydın’da öğretmen olarak görev yapan Eğitim-Sen üyesi Erdal Karadaş ve eşi 7 Şubat 2017’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinden ihraç edildi.

Karadaş hakkında, üyesi olduğu sendika üyeleriyle birlikte kamudan ihraçları protesto amacıyla yapılan, bildiri dağıtmak ve imza standı açmak şeklindeki iki eylem nedeniyle idari para cezası uygulandı. 

ANAYASA MAHKEMESİ'NE MÜRACAAT ETTİ

Karadaş, idari para cezasının iptali için Aydın 2'nci Sulh Ceza Hâkimliği’ne itiraz etti, ancak reddedildi. Bunun üzerine Karadaş, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel müracaatta bulundu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, dosyayıy karara bağlayan AYM İkinci Bölümü, Karadaş’a uygulanan idari para cezasıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

EMSAL KARAR NİTELİĞİNDE

Kararda KHK ile işini kaybeden kişilerin seslerini duyurmaya çalışmalarının en tabii hakkı olduğu vurgulandı. 

Bu karar başta Yüksel Caddesi olmak üzere birçok yerde yapılan ve bu nedenle idari para cezası kesilen “İşimi geri istiyorum” eylemleri için emsal nitelik taşıyor.
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesi'nden bir iptal daha Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER