Ayna Afrika’nın güneyindeki güzel ülke Mozambik’te...

Ayna Afrika’nın güneyindeki güzel ülke Mozambik’teki yolculuğuna farklı konularla devam ediyor.

Ayna Afrika’nın güneyindeki güzel ülke Mozambik’te...

Mazione insanlarının sahildeki ilginç ayinleri Ayna’da…

Sahilde kadınlı erkekli, çoluklu çocuklu, insanların o ana kadar görmediğimiz hareketleri yapmaları ilgimizi çekiyor. Kısa bir araştırmamız sonrasında bu insanların okyanusa ibadet maksatlı geldiklerini öğreniyoruz. Bunlar Mazione diye adlandırılan yarı Hristiyanlık yarı yerel dinlerden oluşturulan bir dine inanan insanlar. Kendi dini inanışlarına göre başlarındaki rahipler insanları suya omuzlarından basarak başları da iyice gömülecek şekilde daldırıp daldırıp çıkarıyorlar. Bazen bu işlem defalarca tekrarlanıyor. İnsanların bu zaman zarfında nefes almak için çabaladıklarını ve oldukça zorlandıklarını görüyoruz. Suya tüm vücudun iyice gömülüp çıkarma işleminin ne kadar süreceği rahiplerin elinde olan bir karar.
 
Boane köyünde Ayna’ya özel geleneksel Mozambik yemekleri hazırlanıyor.

Mozambik’in meşhur yemeği Şima. Öncelikle mısır dibekte iyice eziliyor. Ateş yakılarak su kaynatılıyor. Mısır unu kaynamış suya atılarak kıvamı tutturuluyor. İçerisinde tuz ve yağ olmayan bu yemeği çok seviyor Mozambikliler. Yakılan odun ateşinde ayrıca bir sebze yemeği de yapılıyor. Gördüğünüz üzere Afrika’da yemekler oldukça sade hazırlanıyor.

Mozambik’te bir ağaç gölgesinde ilk öğretim okulu…

Birinci, ikinci ve üçüncü sınıflar açık alanda bir ağacın gölgesinde ders işliyorlar. Afrika’da kırsal alanlarda bu tür manzaralara rastlamak sıradan. Duvara dayalı kara tahtaları var ama oturacakları ne bir sıraları ne de bir masaları var onların. Yerlere oturan minik öğrenciler öğretmenlerini dinleyerek dersi anlamaya çalışıyorlar. 21. Yüzyılda bu tür manzaraları görünce üzülmemek el değil doğrusu…

Yeni okullarına kavuşan Mozambikli minik öğrencilerin mutlulukları gözlerinden okunuyor.

Kimse Yok Mu yetkilileri Mozambikli öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim almalarına vesile olmak için var güçleriyle çalışarak yeni ve güzel bir okul binası yaptırmışlar. Anadolu insanının candan ve yürekten yaptığı samimi yardımlar böylece Kimse Yok Mu eliyle Mozambik'e kadar ulaşmış ve ulaşmaya da devam ediyor. Öğrenciler mutluluklarını hep bir ağızdan söyledikleri şarkılarla gösteriyorlar bizlere. Hem öğretmenleri hem de kendileri çok mutlu.

Kapulana çok amaçlı kullanılan milli kıyafet.

Aslında yaklaşık 1,5 – 2 metre uzunluğunda bir kumaş kapulana. Ancak rengarenk olan bu kumaş parçası o kadar çok amaçlı kullanılıyor ki neredeyse her ihtiyaca cevap veriyor. Bayanlar için dikişsiz bir etek, omuzlarına atkı ya da yere serdikleri bir sofra bezi… Mozambikli bayanların milli kıyafeti kapulana ve çok farklı kullanım şekilleri Ayna’da…

<< Önceki Haber Ayna Afrika’nın güneyindeki güzel ülke Mozambik’te... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER