Ayna programı bu akşam Maputo bölümüyle ekranlarda!

"İstanbul’dan kalkan uçağımızla aktarmalar hariç yaklaşık 10 saatlik bir uçuşun ardından ismine çok yabancı olduğumuz Mozambik’in başkenti Maputo’ya ayak basıyoruz."

Ayna programı bu akşam Maputo bölümüyle ekranlarda!

Bu hafta Maputo ile çok farklı konular ekranlarınıza geliyor...

Gel-git olayının en güzel seyredildiği ülkelerden Mozambik.

Gel-git olayı Mozambik sahillerinde kendisini net bir şekilde hissettiriyor. Okyanus bazen sahilden 2-3 km geriye çekiliyor. Gel-git sırasında sular çekildiğinde bazı Mozambikliler soluğu hemen sahillerde alıyorlar. Çekilen suların olduğu kısımlarda yengeç, midye ve kabuklular tarzı deniz hayvanlarını topluyorlar.        
 
Başkent Maputo’da şehir merkezindeki demirden ev çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor. 

Evin her tarafı demirden. Dönemin Portekiz valisini saldırılardan koruma amaçlı yapılmış olan bu ev ilginçtir yapılma amacında hiç kullanılamamış. İnşaatı bittikten sonra içinde durulamayacak kadar sıcak olduğu anlaşılınca kullanılmaktan vazgeçilmiş. Yapımı sırasında Afrika ülkesinin ne kadar sıcak olduğu herhalde hiç düşünülmemiş olacak ki böyle bir hataya düşülmüş. Bugün Afrika sıcağında klimaların soğuttuğu demir ev Mozambik Kültür Bakanlığına bağlı bir ofis olarak hizmet veriyor.

Şeker kamışının suyunu çıkarmak hiç de kolay değil…

Şeker kamışı suyunu içmeyi çok seviyor Mozambikliler. Kurdukları bir düzenekle şeker kamışının suyunu sıkıyorlar tezgahlarda. Öncelikle dişlilerin arasına şeker kamışlarını koyuyorlar, ardından başlıyorlar kolu çevirmeye. Dişliler döndükçe alttan şeker kamışlarının suyu akıyor. Biz de el gücüyle çalışan bu makineyi kullanmadan ayrılmıyoruz tezgahtan.

Kırmızı balık bizim pek alışık olduğumuz balıklardan değil.

Sahilde bir balık pazarını geziyoruz. Birbirinden farklı adlarını bilmediğimiz onlarca balık tezgahlarda satışta. Canlı yengeçlerin kıskaçları bağlı olmasına rağmen elimize alırken bile tedirgin oluyoruz. Küçük ama oldukça renkli olan bu pazardan renkli kareler getiriyoruz ekranlarınıza.

<< Önceki Haber Ayna programı bu akşam Maputo bölümüyle ekranlarda! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER