Azap Gölü'ndeki kirlilik tehlikeli boyutlarda

Azap Gölü'ndeki kirlilik tehlikeli boyutlarda

Aydın'ın Söke ilçesinde bulunan Azap Gölü'nde, suya fazla miktarda kimyasal ve zirai ilaç karışması nedeniyle göl suyunda kirlilik tehlikeli boyutlara ulaştı. Kirlilikten dolayı gölün yüzeyinde köpürmeler başladığını belirten Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, gölde kirliliğe bağlı köpürmenin en büyük nedeninin aşırı ve bilinçsiz zirai ilaç kullanımı olduğunu açıkladı.

Beşparmak Dağları'nın eteklerindeki zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine ev sahipliği yapan Azap Gölü'ndeki kirlilik dikkat çekiyor. Söke'nin Yeşilköy ve Avşar mahalleleri arasında kalan ve sakar meke, bahri, tepeli pelikan, yeşilbaş, küçük akbalıkçıl, küçük karabatak, angut ve turna gibi pek çok kuşa ev sahipliği yapan gölde meydana gelen köpürme, çevrecileri ve yöre halkını endişelendirdi.

Azap Gölü'ndeki bu durumu araştıran Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, 2004 yılından bu yana gölde izleme yaparak 25 kilometrekare büyüklüğündeki Azap Gölü'ndeki değişimleri kayıt altına aldıklarını belirterek gölde yaşanan tehlikeli kirlenmeye dikkat çekti.

Yaklaşık 10 yıl önce gölün kuraklık nedeniyle kuruduğunu belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "2007 yılında Türkiye'de yaşanan kuraklık sonucunda göl tamamen kurudu. Gölün içinde rahatlıkla yürüyerek araştırmalar yapıldı. Susuzluktan ölen ve sıcakta kavrulan binlerce balığı izlemekten başka çare olmadı. Yaz aylarında gözle görünür değişimlerin yaşandığı göl, barındırdığı canlılar açısından nefes alınamayacak duruma geldi. Pek çok kuşun telef olmasını yakından izler hale geldik. Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan tepeli pelikanların bazılarını kurtarsak da bazıları ne yazık ki can verdi. Göldeki kirlilikten ve oksijensizlikten dolayı toplu balık ölümleri yaşandı." dedi.

Azap Gölü'nde meydana gelen köpürmenin son günlerde arttığını belirten EKODOSD Başkanı Sürücü, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Bunun en büyük etkenlerinden birinin aşırı zirai ilaç kullanımı. Azap Gölü'nde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Kirlenen göl suyunun sert rüzgarlarla daha çok köpürdüğünü gözlemledik. Azap Gölü'nün bu hale gelmesindeki önemli etkenleri arasında zirai ilaç kullanımının yanı sıra kum ocaklarından gelen kumlar, maden ocaklarından derelerle taşınan silisli topraklar da yer almaktadır. Fazla yağışın olmaması nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nin gölle de buluşamaması da kirliliğin artmasına yol açıyor." CİHAN
<< Önceki Haber Azap Gölü'ndeki kirlilik tehlikeli boyutlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER