Babasının karaciğerinden parça nakledilen Poyraz bebek sağlığına kavuştu


Genetik bir hastalık nedeniyle günün büyük kısmını mavi ışık altında geçirmek zorunda kalan 11 aylık Poyraz Ergün, sağlığına kavuştu. Babasının karaciğerinden alınan parça Poyraz bebeğe nakledildi. 35 gündür tedavi gören Poyraz bebek yakında taburcu olacak.

Antalya'da geçtiğimiz aylarda genetik bir hastalık nedeniyle sarılık olan ve sürekli mavi ışık tedavisi görmesi gereken Poyraz bebek, babasının maddi imkansızlıklar nedeniyle kendi yaptırdığı cihazla mavi ışık vererek tedavi etmeye çalışması, kamuoyunda gündeme gelmişti. Haberler üzerine tedavisi Memorial Hastanesi'nde başlayan Poyraz bebek, babasının karaciğerinden alınan parçayla yapılan organ naklinin ardından sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili konuşan baba Servet Ergün, "Poyraz'ın genel durumu şu an gayet iyi. Zaten sarılık olayı ameliyattan sonra komple kalktı. Şu anda Poyraz bembeyaz oldu, mavi ışığa veda etti. Doğumdan üç gün sonra sarılık diye hastaneye gittik. Maalesef dünyada 200 kişide görülen bir hastalıkla karşı karşıya kaldık. Bunun da tek çaresi; karaciğer nakli. Ama nakile kadar sürede sürekli mavi ışıkta tutmak gerekiyor çocuğu. Eğer mavi ışıkta durmazsa beynine zarar veriyor sarılık." ifadelerini kullandı.

"Poyraz'ın mavi ışığın altında kalması gerekiyordu ama bu cihaz 10 bin liraydı." diyen Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu cihazı alma gücüm yoktu benim. Hastanede kaldığım dönemde o cihazın tüm resimlerini çektim. Ebatını, dalga boyunu, hızını, gücünü. Aynı değerlerdeki cihazı sanayide bir arkadaşıma yaptırdım. Doğramacı arkadaşıma o düzeneği yaptırdım. Yaklaşık 16 gün boyunca benim yaptırdığım ışığın altında kaldı. Allah'ın izniyle girdik ameliyata. Ben çocuğumu ameliyattan sonra tanıyamadım. Ben karaciğerimi verdim. Artık çocuğumun üzerine battaniye örtebileceğim, yanında sarılıp ona uyuyabileceğim."

Poyraz bebeğe organ naklini gerçekleştiren Organ Nakli Cerrahı Prof. Dr. Koray Acarlı ise, "Babanın karaciğerinin sol yarısını kullanarak Poyraz'a karaciğer nakli yaptık iyi de oldu. Ameliyatı takiben hemen çocuğun rengi açılmaya başladı. Bu 6 ay boyunca süre gelen vücutta biriken, ciltte yerleşen renk değişiklikleri tamamen yok oldu. Poyraz şu anda sağlıklı gözüküyor. Uzağa gideceği için tüm dengelerinin oturmasını bekliyoruz. Hastalık bitti ama nakil olan hastalarda ortaya çıkabilecek sıkıntılar Poyraz'da da olabilir. Bir de hangi organ nakli olursa olsun herkesin başına gelebilecek organ reddi konusu var. Yani vücut başkasının anne, baba, kardeşi bile olsa başkasının organı gibi algılar ve hemen vücuttan atmaya çalışır. O nedenle tüm organ nakli yapılan hastalar ömür boyu bağışıklık sisteminin saldırgan olmasına mani olan ilaçlar kullanmak zorunda." diye konuştu.

Poyraz bebeğin önümüzdeki günlerde taburcu edileceği öğrenildi.

karacigerinden-parca-nakledilen-Poyraz-bebek-sagligina-kavustu-1898322.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Babasının karaciğerinden parça nakledilen Poyraz bebek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER