Bahar geldi, şap hastalığı için alarma geçildi


Baharla birlikte olası şap hastalığına karşı önlem alan Bakanlık, 'Şap hastalığı kontrol ve eradikasyon eylem planı gerçek zamanlı saha tatbikatı ve salgın yönetimi bölgesel eğitim toplantıları başlattı. Bu kapsamda, Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonu çerçevesinde düzenlenen eğitim programı kapsamında gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmadı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Bursa'da gerçekleştirdiği 'Şap hastalığı kontrol ve eradikasyon eylem planı gerçek zamanlı saha tatbikatı ve salgın yönetimi bölgesel eğitim toplantısı' sona erdi. Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitimin üçüncü günü düzenlenen 'acil eylem planı uygulaması saha çalışması' tatbikatı gerçeği aratmadı.

Senaryo gereği Nilüfer ilçesi, Çaylı Mahallesi'nde, serbest veteriner hekim tarafından yapılan şap hastalığı ihbarı, ekipler tarafından en kısa sürede değerlendirilerek acil eylem planı uygulamaya konuldu. Epidemiyologlar tarafından ihbar yapılan çiftlikteki hayvanlardan biyogüvenlik önlemleri uygulanarak, marazi madde numunesi alımı ile başlayan süreçte, yerel ve ulusal hastalık kriz merkezine bilgi verilerek numuneler referans laboratuvara gönderildi. Eşzamanlı olarak karantinaya alınan bölgeye ulaşan yollarda görevli ekipler tarafından önlem alınarak, giriş-çıkışlar kontrol altına alınıp, araçlar dezenfeksiyona tabi tutuldu.

Yine eylem planının bir parçası olarak, hastalık görülen hayvanların itlaf ve dezenfeksiyonu, hastalık için farkındalık oluşturmak, kamuoyu desteği sağlamak, halkı ve sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirildi.

Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığında görevli veteriner hekim Adil Adıgüzel, 2014 yılında yürürlüğe konulan eylem planı çerçevesinde, 2018 yılına kadar Marmara ve Ege bölgesinde hastalıktan aşılı ari bölge oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. Başarılı olunması halinde üreticiler lehine çok büyük ekonomik kazanç olacağını belirten Adıgüzel, "Ticari kısıtlamalar ortadan kalkacak. O nedenle bu eğitimi gerçekleştirdik. Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesine ve işbirliğine çok önem veriyoruz." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Bahar geldi, şap hastalığı için alarma geçildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER