"Bahçeli, ‘baraj’ riskine karşı başkanlığı destekleyecek"

Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll’ün Başkanı Özer Sencar, MHP’de lider değişimi olmaması durumunda partinin baraj altında kalma tehlikesi yaşayacağını, bu riskin farkında olan Genel Başkan Bahçeli’nin ‘başkanlık sistemi’ne geçişi destekleyebileceğini söyledi.

Davutoğlu: Görevi bırakmak benim tercihim değil

Video: Arşiv

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Başkanı Özer Sencar, MHP’deki kongre sürecini değerlendirdi. 

15 Mayıs’ta yapılması beklenen kongrede aday değişiminin yaşanıp yaşanmayacağının, önümüzdeki süreçte belirleyici rol oynayacağını anlattı. 

Meral Akşener’in genel başkan olduğu MHP’nin oy seviyesinin yüzde 21 düzeyine çıkacağını savundu. 

Sencar, Reuters’a verdiği söyleşide, 9-13 Nisan tarihleri arasında 28 ilde 2 bin 126 kişi üzerinde yaptıkları ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasının sonuçlarını değerlendirirken şunları söyledi: 

“Önümüzdeki sürecin siyasi gelişmelerini etkileyecek en önemli faktör MHP ile ilgili Yargıtay kararıdır. Şayet Yargıtay olağanüstü kongreye onay verir ve potansiyel adaylardan Meral Akşener de genel başkan olursa, MHP’nin oyları yüzde 21’e çıkar. Akşener’in başkanlık sistemine karşı olması Erdoğan için bir sorun. Ayrıca bu yüzde 21’lik oy potansiyeline ulaşırken, 6 puanı AKP’den alıyor. Dolayısıyla AKP’yi yüzde 43-42’lere iterek bir koalisyon tablosuna yol açıyor.”

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ VAR

Metropoll’ün araştırmasının sonuçlarına göre, bugün seçim olsa AK Parti’nin yüzde 49.1, CHP’nin yüzde 24.8, MHP’nin yüzde 13.3, HDP’nin de yüzde 11 oy düzeyinde bulunduğunu belirten Sencar, MHP’de lider değişimi olmaması durumunda partinin gidişatının baraj altını gösterdiğini belirtti: “Bahçeli bunun farkında. Bu nedenle Erdoğan’ın erken seçime gitmesini önleyebilmek adına başkanlık sistemine 40 kişilik grubuyla destek verebilir. Ben destekleyeceği kanaatindeyim. Yoksa baraj altında kalır. Erdoğan bunu biliyor. MHP Erdoğan’a 330 sandalyeyi tamamlama garantisini vermediği müddetçe erken seçim kaçınılmaz. Olası erken seçim ise bu yaz ya da sonbaharda olur.”
Muhtemel bir erken seçimde MHP ve HDP’nin baraj altında kalabileceğini dile getiren Sencar, “Bu riski göze alamayan HDP seçime bağımsızlarla girebilir. Bu da 50 yerine 25 milletvekili çıkarmak anlamına gelir ki, AKP açısından önemli kazanımdır. Erdoğan’ın erken seçim kararını almasında teşvik edici olabilir.” dedi.

BAŞBAKANLIK İÇİN SÜRPRİZ İSİM

Özer Sencar, AK Parti’deki gelişmeleri de değerlendirdi. Ahmet Davutoğlu’ndan boşalacak Başbakanlık koltuğuna Erdoğan’ın sürpriz bir ismi oturtabileceğini iddia eden Sencar, “Davutoğlu’nun ayrılacak olmasının Ak Parti’yi etkilemeyeceği kanaatindeyim. Çünkü bu partiye Erdoğan için oy verildi. Binali Yıldırım bundan sonrası için güçlü bir aday olsa da, Erdoğan’ın sadakatinden şüphe etmediği çok sayıda başka isim de var. Erdoğan kamuoyunda şimdiye kadar hiç gündeme gelmeyen başka bir AKP’li vekilin ismini de gündeme taşıyabilir.” diye konuştu. 

ANKARA REUTERS

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER