Bakan Avcı: Son iki yılda okul öncesi öğrenci sayısı 150 bin arttı


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son iki yılda okul öncesi öğrenci sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını söyledi. Avcı, "2001 – 2002 eğitim öğretim yılında bu kademedeki okullaşma oranı yüzde 11 iken, bugün itibariyle 5 yaşta yüzde 70'e ulaşmıştır. Bu kademede 2002'de 14 bin 295 olan öğretmen sayımız bugün itibariyle 72 bin 228'e ulaşmıştır. Aynı dönemde derslik sayımız da 11 bin 314'ten 58 bin 265'e yükselmiştir." dedi.

Nabi Avcı, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği'nin (İGEDER) Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi'ne katıldı. AK Parti hükümetleri döneminde okul öncesi eğitime verdikleri önemi vurgulayan Avcı, "2002 yılına kadar ihmal edilen ve sadece kreş mantığı ile çalışan son derece sınırlı, dar kapsamlı okul öncesi eğitim hizmetleri, hükümetlerimiz döneminde ayrı bir önceliğe sahip olmuştur. 2014 yılında Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığı'nı kurduk. Fiziki mekanlardan tam kapasiteyle yararlanmak için günde 6 saat ve yarım günlük eğitim modeline geçtik." diye konuştu.

20 BİN ÇOCUĞA MADDİ DESTEK VERDİK

Mevzuata, resmi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim hizmetlerinin ücretsiz olduğu hükmünü eklediklerini belirten Avcı, şöyle devam etti: "Böylece ekonomik sebeplerin okul öncesi eğitime engel olmasına mani olmaya çalışıyoruz. Şartlı eğitim yardımı uygulamasından okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların da faydalanmasını sağladık. Yaklaşık 20 bin çocuğumuza maddi destek vererek okul öncesi eğitimden faydalanmasını temin ettik."

Çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerini yaygınlaştırdıklarını söyleyen Bakan Avcı, "Faaliyetlerini çeşitlendirdik, daha da çeşitlendireceğiz. Farklı kurumlara bağlı faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarını bakanlığımız bünyesine, e-okul sistemine dahil ettik. Fiziki mekan sorununu çözmek için bir ve iki derslikli ana okulu projeleri hazırlayarak bütün illere gönderdik ve ek ana sınıfı yapımlarını hızlandırdık. Bütün erken çocukluk eğitimi kurumlarına ücretsiz eğitim materyalleri dağıttık, dağıtıyoruz. Yürütülen bu faaliyetler neticesinde son 2 yılda okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlanmıştır. Bu, birçok ülkenin erken çocukluk eğitimindeki toplam öğrenci sayısından daha fazladır." şeklinde konuştu.

OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 70'E ÇIKTI

2001 – 2002 eğitim öğretim yılında bu kademedeki okullaşma oranının yüzde 11 iken, bugün itibariyle 5 yaşta yüzde 70'e ulaşıldığını kaydeden Avcı, "Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değildir. Bu kademede 2002'de 14 bin 295 olan öğretmen sayımız bugün itibariyle 72 bin 228'e ulaşmıştır. Aynı dönemde derslik sayımız da 5 kattan daha fazla artarak 11 bin 314'ten 58 bin 265'e yükselmiştir." ifadelerini kullandı.

Çocukların kendilerine emanet olduğunu ifade eden Bakan Avcı, "Onlar için en güzel, en hayırlı ve en faydalı eğitim imkanlarını sunmanın gayreti içinde olmaya devam edeceğiz." dedi. Avcı, Çanakkale Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla bütün Çanakkale şehitleri ve oradan dönemeyen öğrenciler için salondakilerden Fatiha okumalarını istedi.

Konuşmalardan sonra kongrenin hazırlanmasında destek sağlayan eğitimcilere plaket verildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Avcı: Son iki yılda okul öncesi öğrenci sayısı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER