Bakan Bilgin: Ulaşım ücretinde tek ödeme sistemi geçerli olacak


İSTANBUL (CİHAN)- Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, kent içinde ve ülke genelinde ulaşım ücretinde tek ödeme sisteminin geçerli olacağını söyledi. Bilgin, "Bu proje için bakanlığımız bir fizibilite çalışması hazırladı. Tek ödeme sisteminin esasını mahsuplaşma oluşturmaktadır." dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak'daki kampüsünde düzenlenen 'Kent İçi Ulaşım Çalıştayı' düzenledi. Çalıştaya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Karaca, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın katıldı.

Çalıştayda konuşan Bakan Feridun Bilgin, 2023 yılında kadar ülke genelindeki bütün büyük şehirlerde kent içi ulaşımı izleyecek trafik kontrol merkezlerinin oluşturulacağını ifade etti. Bilgin, "Ülkemizde yıllık yüzde 1.6 nüfus artışı ve son 25 yılda büyüme eğilimlerinin sürmesi durumunda 2023 yılına kadar toplam taşıma talebinin bugünkü düzeyin 3 katına çakacağını akademik çalışmalarla ortaya konulmuştur. Halen göç almaya devam eden İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz bu taleplerin artacağı iller arasında. Büyük şehirlerimizin bu artan trafik talepleri karşısında durabilmesi için önemli ve dev projeler başlattık." diye konuştu.

Avrasya tünelini yeni bağlantı metro hatları ekleyerek trafik sıkışıklığını azaltmayı hedeflediklerini aktaran Bilgin, "En önemli projelerimizden biri olan Avrasya karayolu tüp geçit projesinde de çalışmalarımız devam ediyor. Tünelin yarısını tamamladık. 2015 yılında tüneli 2017 yılında ise bağlantı yollarını tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz. Projenin tamamlanmasıyla Bostancı-Kadıköy arasındaki araçların Sirkeci-Yenikapı-Zeytinburnu'na geçişlerini sağlayacağız hem de şehir merkezindeki trafik sıkışıklığını azaltmış olacağız." şeklinde konuştu.

'3. HAVALİMANINI GAYRETTEPE'YE BAĞLAYACAK METRO PROJESİNİ BAŞLATTIK'

3. havalimanının Gayrettepe'ye bağlayacak metro projesini başlattıklarını belirten Bilgin, "İstanbul'da yapımını bakanlığımızın üstlendiği Levent -Hisarüstü metrosunun açılışını yakın zamanda gerçekleştireceğiz. 3. Havalimanı'nın Gayrettepe'ye bağlayacak metro hattı için de proje çalışmalarını başlattık. Yenikapı-İncirli, İncili-Sefaköy metro hatları yapımını da üstlenmiş durumdayız. Alt yapımının daha etkin kullanılması teknoloji ile desteklenmesine ve entegrasyonuna yani ulaşım ağının akıllandırılmasına bağlı. Bu imkanı sağlayacak olan da akıllı ulaşım sistemleridir. Bakanlığımız bu ihtiyacı görerek geniş kapsamlı bir çalışma yapmış durumda. Ülkemizin temel politikası ve yol haritası olan akıllı ulaşımlar belgesi stratejisi ve yelem planı hazırlanmış durumda. Yüksek planlama kurulunun kararıyla kabul edilen strateji belgesi 2014'un Ekim ayın resmi gazete yayınladı." ifadelerini kullandı.

"Trafik sistemleri, yolcu bilgi sistemleri gibi daha karmaşık sistemler geliştirmeye başladık." diyen Bilgin, "Bolu dağı trafik sistemleri, İstanbul web tabanlı yolcu sistemleri gibi hepimiz bilmekteyiz. Bütün bu gelişmeler göz önünde tutularak hazırlanan eylem planında kent içi ulaşımda hedef ve eylemler yer almaktadır. Trafik ışık ve işaretlerinin trafik akış ve verimliliğini geliştirecek şekilde düzenlenmesi kapsamında eylem planında kent merkezinde en az bir koridorda adaptif yeşil dalga uygulamasına geçiş sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE KENT İÇİ ULAŞIMI İZLEYECEK TRAFİK KONTROL MERKEZLERİ OLUŞTURULUYOR

Büyük şehirlerde kent içi ulaşımı izleyecek trafik kontrol merkezleri oluşturulacağını dile getiren Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir başka eylemimiz de 2023 yılında kadar ülke genelindeki tüm büyük şehirlerimizde kent içi ulaşımı izleyecek trafik kontrol merkezlerin oluşturulması. Bu alanda çok başarılı belediyelerimiz var. İstanbul büyükşehir Belediyesi trafik kontrol merkezi kurulduğu günden bu yana önemli ve mükemmel gelişmeler gösterdi. Büyük şehirlerimiz için artık büyük ihtiyaç olan ve trafik akışına büyük katkısı olacak bu merkezlerde trafik seyrini etkileyecek her türlü tehdidin algılanması sağlayacak. sistemlerin yer alması planlanıyor."

Tek ödeme sisteminin esasını mahsuplaşmanın oluşturduğunu söyleyen Bilgin, "Bir başka eylem ise kent içinde ve ülke genelinde geçerli olacak tek ödeme sistemin geçerli olması. Bu proje için bakanlığımızın için bir fizibilite çalışması hazırlandı. Tek ödeme sisteminin esasını mahsuplaşma oluşturmaktadır. 2016 yılına kadar bir taraftan mahsuplaşma merkezinin kurulmasını bir taraftan da bir pilot il uygulaması yapmayı hedefliyoruz. 2016 yılına kadar tüm büyük il ilçelerinde en az bir güzergah üzerinde durakların akıllı hale getirilmesini ön görüyoruz. Büyük şehirlerde eylem planı döneminde yerli mobil yolcu uygulamalarının geliştirilmesi de bir başka eylem vatandaşımız evden çıkmadan önce kullanacağı güzergaha dahil trafik yoğunluğu trafik kazası, yol onarımı ve bakımı gibi bilgileri çeşitli web tabanlı uygulamalar ile öğrene bilecek." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Bilgin: Ulaşım ücretinde tek ödeme sistemi geçerli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER