Bakan Bozdağ: 387 hasta hükümlü ve tutuklunun 114'ü kanser


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 24 Aralık 2015 tarihi itibarıyla ağır ve sürekli hastalığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilen hükümlü ve tutuklu sayısının 387 olduğunu bunların 114'ünün kanser hastası olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Ceza infaz kurumlarında, sağlık koşullarının düzenlenmesi ile hükümlü ve tutukluların muayenelerinin kurum hekimi tarafından yapıldığını dile getiren Bozdağ, hasta hükümlü ve tutuklunun hangi uzmanlık alanında tetkik ve tedavi görmesi gerektiğine muayene eden kurum doktorunun, kurum doktoru bulunmadığı hâllerde ise semt polikliniği veya hastanede görevli doktor tarafından karar verildiğini bildirdi.

Hükümlü ve tutukluların, devlet veya üniversite hastanelerine sevk edilerek ilgili uzman hekim tarafından muayene edildiğini, tetkik ve tedavileri yapıldığını, gerekli olan hâllerde yatırıldığını veya ileri sağlık merkezlerine sevk edildiğini anlatan Bozdağ, şöyle devam etti: "Acil tedavi gerektirecek düzeyde rahatsızlığı bulunan hükümlü ve tutuklular, vakit geçirilmeksizin hastaneye sevk edilmekte veya 112 acil servis hizmetinden faydalandırılmaktadır. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların sağlığıyla ilgili tüm iş ve işlemler, ilgili mevzuata uygun bir şekilde kayıt altına alınmakta ve takip edilmektedir. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, her türlü muayene ve tedavileri, Devletin teminatı altında olup ücretsizdir. Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinin 'Hastaların İaşe Edilmesi' başlıklı 9. maddesinde belirtilen 'Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir.' hükmü doğrultusunda, doktor raporuyla hastalığına uygun diyet önerilen hükümlü ve tutuklulara iaşe miktarına bakılmaksızın ek gıdaların alınması cumhuriyet başsavcılıklarınca sağlanmaktadır.

Hasta hükümlü ve tutukluların ihtiyaçlarının sağlık ve bakım merkezi anlayışıyla karşılanması, tek başına öz bakım becerisini yapamayan ve başkasının yardımına muhtaç olanların barındırılması, rehabilite ve tedavilerinin sağlanması amacıyla hizmete açılan ayrı ayrı 150 kişilik kapasiteye sahip Metris ve Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında ağır ve sürekli hastalığı nedeniyle bakıma muhtaç durumda olan hükümlü ve tutukluların her türlü tedavi ve bakımları yapılmaktadır.

Bakanlığımızın kayıtlarının incelenmesinden, 24 Aralık 2015 tarihi itibarıyla ağır ve sürekli hastalığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilen hükümlü ve tutuklu sayısı 387 olup, bunların 114'ünün kanser hastası olduğu anlaşılmıştır." CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Bozdağ: 387 hasta hükümlü ve tutuklunun 114'ü kanser Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER