Bakan Çelik: Et fiyatlarıyla oynarsanız, ithalatın önünü açarız

Bakan Çelik: Et fiyatlarıyla oynarsanız, ithalatın önünü açarız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarında oynama yapan spekülatörlere tepki göstererek, ithalata izin verebileceklerini söyledi. Adana milletvekilleri, üniversite temsilcileri, bakanlık merkez birimleri ve ilgili kuruluşlar, bölge müdürleri, bakanlığa bağlı kuruluşların müdürleri ve çiftçilerin katılımıyla düzenlenen Akdeniz Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı'nda konuştu.

Et fiyatlarıyla ilgili gelişmeleri değerlendiren Bakan Çelik, fiyatları düşürmenin ithalatla mümkün olduğunu ama bunun yanlış olduğunu söyledi. Bunu kasaplarla, besicilerle görüştüklerini ifade eden Çelik, "Bu doğru değil; dışarıda daha ucuz et var diye biz eğer ithalatı bir çıkış yolu olarak görürsek, o zaman içerdeki hayvan varlığımızın tehlikeye gireceğini herkesin bilmesi gerekiyor. O halde bu ülke bizim ülkemiz, hep beraber taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Ne yapmamız gerekiyor? Hayvan varlığımızı arttıracak bir bakış açısı geliştirmemiz gerekiyor." dedi. Fiyatları bir aşağı bir yukarı çeken spekülatörlere de seslenen Çelik, "Onlar piyasayla oynarlarsa, piyasayı bir aşağı bir yukarı çekerlerse sabahleyin yediğimiz kadar et ithalatı mümkün ama iyi düşünün, onlarla başka yollarla da mücadele edebiliriz ama ben üreticiden, besiciden, kasaplardan bahsediyorum. Bu ülke hayvan varlığını arttırmalı, kendi kendine yeterli hale gelmeli. 1 milyon ton kırmızı etimiz var, 1 milyon 300 bin tona ihtiyacımız var. Açığımız belli, bu açığı kapatabilmeliyiz. Nasıl yapacağız? Dişi hayvan getirerek vereceğiz teşvikleri. Bu hayvan sayısını hızlı bir şekilde arttırmamız gerekiyor. Dışarıdan ithal edilen hayvanlar pahalı, her yerde söylüyorum. Hayvan geliyor, pahalı geliyor. Üstelik Türkiye'de özel sektör, yaygın bir şekilde hayvan ithalatı gerçekleştirdiği için dışarıda hayvan fiyatları yükseliyor, tavan yapıyor. Daha düşük fiyatlarla bu hayvan girişleri Türkiye'ye olacak. Maliyetleri destekleyerek, üretim maliyetlerini düşürerek et fiyatlarını düşürmek doğru olandır." dedi.

'RUSYA DÜŞÜRÜLEN UÇAĞIN FATURASINI ÇİFTÇİLERE KESTİ'

Rusya ile uçak krizi sebebiyle yaşanan gelişmelere de değinen Bakan Faruk Çelik, iki ülke çiftçisine fatura edildiğini belirtti. Çelik, "Türkiye olarak bu meselenin, uçak olayı çerçevesinde değerlendirilmesini arzu ediyoruz ama sözüm ona büyük devlet olduğunu iddia eden Rusya'nın, konuyu nereye taşıdığını ibretle izliyoruz. Konunun çiftçi, narenciye, domates, buğdayla ne alakası var? 750 milyon dolarlık bir ihracat yapıyoruz Rusya'ya, evet ama 3 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. Bu rakamlara baktığınızda, üç dört misli daha fazla ithalat yaptığımız ülkenin çiftçisi de yine çiftçi. Gelir düzeylerini hepimiz biliyoruz; dünyada, ülkemizde, bölgede, Rusya'da. Bu faturayı çiftçiye kesmek kadar yanlış bir şey olamazdı ama sözüm ona büyük devletin, bunu çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesinin inanın anlaşılır bir tablo olmadığını, özellikle bu birliktelik vesilesiyle ifade etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin konuyu sabırla takip ettiğini ve aklıselimin hakim olmasını beklediğini vurgulayan Bakan Çelik, "İki dost ülke, birçok alanda ilişkilerimiz olduğu Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve bu duygusal ortamdan Rusya'nın çıkmasının, bölge ve ülkemiz için yararı olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: Et fiyatlarıyla oynarsanız, ithalatın önünü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER