Bakan Çelik: İthal et demek, 'ucuz et gelecek' demek değil


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, etin ithal edilmesinin ucuz et geleceği anlamına gelmediğini söyledi. "Maliyetleri aşağı çekme sürecini kazanacağız." diyen Çelik, "Üreticinin maliyeti altında bir fiyat düşünmüyoruz. Hayvan varlığı artsın diyoruz. İthal et olsa dahi; hayvan girdisi, yem düşürülür, diğer unsurlar aşağı çekilirse fiyatlar düşer." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun bütçe, kesinhesap ve Sayıştay raporlarının görüşülmesi tamamlandı ve bütçe kabul edildi.

'SERBEST PİYASAYA BİR MÜDAHALE YAPILMADI'

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et ve süt fiyatlarına ilişkin aslolanın hayvan sayısının artırılması olduğunu söyledi. Fiyatlar için alt ve üst sınır belirlenirken serbest piyasaya bir müdahale yapılmadığını dile getiren Çelik, "Maliyetler belli. İşletme hataları, ekmek fiyatlarına yansıtılıyor. Ekmek çeşitliliği var; piyasada karşılığını buluyor, onunla ilgileniyoruz. Halkın tükettiği ekmeği astronik rakamlara çekmeye kimsenin hakkı yok." diye konuştu.

İthal et etmenin ucuz et gelecek anlamına gelmediğini dile getiren Çelik, "Maliyetleri aşağı çekme sürecini kazanacağız. Üreticinin maliyeti altında bir fiyat düşünmüyoruz. Hayvan varlığı artsın diyoruz. İthal et olsa dahi; hayvan girdisi, yem düşürülür, diğer unsurlar aşağı çekilirse fiyatlar düşer." ifadelerini kullandı.

'TARIMDA RUSYA'YA İHRACAAT YÜZDE 10 AZALDI'

"Dünyanın en pahalı etini yiyoruz; doğru değil." diyen Bakan Çelik, Avrupa'da kırmızı etin yüzde 73'nün domuz eti olduğuna, sığır etinin 8.3 milyon ton olduğuna dikkat çekerek et üretimine ilişkin bazı rakamlar aktardı. Tarımda Rusyaya ihracaatın 2015 yılında yüzde 10 azaldığını dile getiren Çelik, bunun sebebinin ise 2015 yılının son aylarında yaşanan hadiseler olduğunu kaydetti.

Personel alımlarıyla ilgili ise Çelik, şunları söyledi: "Gönül arzu ediyor ki; 2014 yılında sınava girenlere bir cevap verelim diyoruz. Maliye Bakanlığına, hangi sayıda gıda, ziraat, veteriner, tekniker ihtiyacı var diye bu sayıları belirledik ve bildirdik. Kısa süre içerisinde netice alırız. Yeni arkadaşlarımızı bu kervana katılması için çalışıyoruz."

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) artık depoculuk işinden çıkacağını açıklayan Çelik, "Ürün borsası kurulacak. Biz artık depo işi için meşgul olmayacağız. Bu fındık için de geçerli, diğerleri için de geçerli." dedi.

Öte yandan Bakan Çelik, milletvekillerinin sorularını cevaplarken AK Parti sıraları boş kaldı. Hiçbir AK Parti'li vekilin yerinde olmaması muhalefetin dikkatini çekti. Muhalefet milletvekilleri, Komisyon başkanına AK Parti'li vekillerin nerde olduğunu sordu. Bakan Çelik'e ise "Sizi terk ettiler." karşılığını verdi. Bu diyaloglar gülüşmelere sebep oldu. Komisyon başkanının, AK Parti'li milletvekillerinin gelmeleri için süreyi uzatacak girişimlerde bulunması muhalefet sıralarından esprili olarak eleştirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: İthal et demek, 'ucuz et gelecek' demek değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER