Bakan Çelik: Sütte 1,15 liradan taviz yok


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sütün 1,15 liranın altında satılması konusunda taviz verilmeyeceğini açıkladı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Faruk Çelik, süt fiyatıyla ilgili açıklama yaptı. Düşük seyreden süt fiyatlarına Et ve Süt Kurumu aracılığıyla müdahale edilip edilmeyeceği sorulan Bakan Çelik, süt üretiminde iyi bir noktada olunduğunu söyledi. Türkiye'nin 18,6 milyon ton süt üretimi olduğunu ifade eden Çelik, bunun sevindirici olduğunu kaydetti.

Komşu ülkelerde yaşanan sorunlardan dolayı gerek süt, gerekse süt ürünlerinin satışında bazı sıkıntılar yaşandığına işaret eden Bakan Çelik, arz fazlalığı yaşanan sütün, süt tozuna dönüştürülebilmesi için süt sanayicisinin destek istediğini kaydetti. Bu talep üzerine 3 bin lira destek miktarını ton başına 4 bin 500 TL'ye çıkardıklarını dile getiren Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Böylece bir miktar sütün piyasadan çekilmesini sağladık. Fakat bunun yeterli olmadığını ifade ettiler. O zaman biz, Et ve Süt Kurumu'nun devreye gireceğini söyledik. Bununla ilgili gerekli talimatları verdik. Şu anda Et ve Süt Kurumu, İç Anadolu ve Ege'de olmak üzere iki merkezde sütün süt tozuna dönüşmesiyle ilgili çalışmalara başladık. Bu hafta tamamlanacak. İnşallah önümüzdeki hafta bu konuda üreticilerin talepleri yerine gelmiş olacak. 1 lira 15 kuruştan taviz verilmeyecek. Zaten sanayiciyi uyarmıştık üreticiye bu fiyatın altında bir fiyat teklif edilmemesi için. Bu yaptığımız çalışmalar bununla ilgilidir."

ÜRETİCİLERİMİZ MÜSTERİH OLSUN

Domatesteki düşük fiyat sorusuna da muhatap olan Bakan Çelik, domates fiyatının normal seyrine girdiği karşılığını verdi. "Şu anda domatesin durumu iyi." diyen Çelik, "Nisan ayına doğru üretimde daha bir arz fazlası olacak. Biz de şu an ilgili bakan arkadaşlarla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Perşembe günü 4 - 5 bakan arkadaşla bir araya geleceğiz. Şu anda piyasaları izliyoruz. Üreticilerimiz bu yönüyle müsterih olsun. 700 bin ton stokta patates var. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bunun ihracıyla ilgili bir noktaya geldik. Hem üreticimizi destekliyoruz, ihracatçımızın yanındayız. Böylece patates üreticimizin sorun olarak gördüğü bu arz fazlasını çözecek önlemleri de almış olduk." ifadelerini kullandı.

EXPO VE GÜVENLİK

Bir başka soru üzerine, terör saldırıları sebebiyle EXPO 2016 Antalya'nın açılış tarihinde bir erteleme olmayacağının altını çizen Bakan Çelik, katılımını iptal eden ülkenin de bulunmadığını ifade etti. Bakan Çelik, şunları aktardı: "22 Nisan'da sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla EXPO 2016 Antalya Bahçecilik Sergisi açılışı muhteşem bir törenle olacak. 22 Nisan akşamı olacak." Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'deki konuşması, çocukları kabulü ve akşamki resepsiyonu sebebiyle EXPO 2016 Antalya'nın açılışının 22 Nisan akşamı olacağını kaydetti.

REKOR KATILIM

Aralık ayında EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olarak kendisinin göreve geldiğini hatırlatan Bakan Faruk Çelik, o dönem 12 olan katılımcı ülke sayısının bugün itibariyle 41'e ulaştığını ifade etti. Çelik, "Rekor bu. 2002'ye doğru, 10-12 sene geriye gittiğinizde bugüne kadar yapılan EXPO'ların en üstünde bir katılım şu anda gerçekleşiyor. Halen birkaç ülkede imzalama notasında, 45'e doğru yaklaşıyoruz. Bu çok sevindirici bir durum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: Sütte 1,15 liradan taviz yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER