Bakan Çelik: Yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık kıt


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; "Yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık kıt. Onu görelim. Yaşadığımız dünyada bir tarafta sefalet, bir tarafta ise sefahetin hüküm sürdüğünü görmemiz gerekiyor. İnsanlık tarım dışı bırakılan topraklar açısından bakıldığında kendi felaketini hazırlıyor." dedi.

Bakan Çelik, bakanlığı tarafından Trabzon'da düzenlenen toplantıda konuştu.

"Bugün dünyada 7 milyar nüfus var. 205 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu 7 milyar nüfusun 1 milyarı aç.1 milyarı ise yoksul. Yani 7 milyarın 2 milyarı yoksul ve açlıkla karşı karşıya." diyen Bakan Çelik; "Neden? Dünyada tarıma elverişli 5 milyar hektar arazi var. Bunun ancak 1,3 milyarı kullanılabiliyor. Neticesi ne? 2 milyar aç ve yoksul insan. Ve her yıl 12 milyon hektar arazi tarım dışına çıkıyor. Böyle bir tablo var. Dünyada 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Diğer taraftan 1,5 milyar insan normalin üstünde şişman. Şişmanlar alınmasın. 500 milyonu obez. 500 milyon obez insan var. O da nasıl kilo vereceğini düşünüp duruyor. Yani yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık kıt. Onu görelim. Yaşadığımız dünyada bir tarafta sefalet, bir tarafta ise sefahetin hüküm sürdüğünü görmemiz gerekiyor. İnsanlık tarım dışı bırakılan topraklar açısından bakıldığında kendi felaketini hazırlıyor. Farkında değil. İnsanlık kendi bindiği dalı kesiyor. Farkında değil ki teknolojisiz yaşanabilir. Televizyonsuz yaşıyorduk. Çocukluğumuzda televizyon yoktu. Televizyonsuz yaşanıyordu. Telefonsuz yaşam mümkün mü? Mümkün. Ama ekmeksiz ve gıdasız yaşam mümkün değil." şeklinde konuştu.

Bakan Faruk Çelik sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde 24 milyon hektar tarıma elverişli arazi var. Bunun 20 milyon hektarı tarımda kullanılıyor. Her yıl 100 bin dekar arazimiz tarım dışı kalıyor. Şimdi bugün itibariyle iyi diyebileceğimiz rakamlar eğer dikkatli davranmaz bu betonlaşmaya bu tarım arazilerinin elden çıkışını izlemeye devam edersek büyük bir felaketin bizi de beklediğini açıkça ifade etmek istiyorum. Onun için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor, çünkü toprak bize sahip çıkıyor. Toprak bizi geleceğe hazırlıyor. Toprak çok mütevazi ondan geldik ona döneceğiz. Başka dönecek yerimiz de yok. Toprağın kıymetini bilmek durumundayız."
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: Yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER