Bakan Ünal: Sur'daki tarihi eserler konusunda UNESCO bilgilendirildi


Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde zarar gören tarihi varlıklara ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü ve konu hakkında UNESCO'nun da bilgilendirildiğini söyledi. Ünal, Ankara saldırısında ölen terörist için kurulan taziye çadırına HDP'li vekilin katılmasına tepki göstererek "Burada ne insanlıktan ne insani değerlerden ne de kalbimizdeki iyilikten bahsedemeyiz." dedi.

Bakan Ünal, Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konsey Toplantısı'na katıldı. Ünal, toplantının ardından gazetecilerin sorularına verdiği cevapta Sur'daki çatışmalarda zarar gören tarihi eserler ve kültür varlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Belediyesi ve kendi bakanlığının bir çalışma yürüttüğünü anlatan Ünal, "Diyarbakır Sur içinde terör örgütünün çukur kazması, mayın döşemesi, bomba ve ağır silahlarla yaptığı saldırılar sonucunda Fatih Paşa Camii, 4 ayaklı minare zarar gördü. Biz Diyarbakır'daki ilgili müdürlüğümüz, koruma kurulları, vakıflar bölge müdürlüğü ve bakanlık tespitlerini yaptı. Bu konuda UNESCO temsilcisini de bilgilendirdik. Şehrin hafızasını, şehrin kimliğini, dolayısıyla şehrin tarihi dokusunu yeniden inşa etmek ve şehirlerimizi kültür ve sanat üreten şehirler haline getirmek için başlattığımız sürdürülebilir kültürel kalkınma programımızı Sayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak." dedi.

Ankara'daki bombalı saldırıda ölen terörist için kurulan taziye çadırını bazı milletvekillerinin gitmesini de eleştiren Ünal, "Hiç bir ülke kendi sokaklarında çukur kazılmasını, silah kullanılmasını asla kabul edemez. Hele hele bir intihar bombacısının bombalı saldırısı sonunda hayatını kaybeden 29 kişinin katili için birileri eğer taziye çadırı kuruyor ve bazı parlamenterler, milletvekilleri de o taziyeye katılıyorlarsa burada ne insanlıktan ne insani değerlerden ne de kalbimizdeki iyilikten bahsedemeyiz. Bu durumu da kınıyorum." ifadesini kullandı.

Mahir Ünal, Rusya ile yaşanan gerilimde turizmde yaşanan kaybın Antalya'daki EXPPO 2016 fuarı ile telafi edilebileceğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Antalya EXPPO 2016, 30'un üzerinde ülkenin katılacağı ve 7 milyonun üzerinde ziyaretçi beklediğimiz önemli bir etkinlik. Antalya'nın EXPO kaldıracını kullanarak önümüzdeki günlerde Rus turizminde yaşanan eksikliği EXPO 2016 ile telafi edeceğine inanıyorum."

TOPLANTININ SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

Bakan Ünal, Güneydoğu Avrupa ülkeleri kültür bakanları konsey toplantısında ortak mutabakat sağlanan konulara ilişkin açıklamalar yaptı. Ünal, "Bölge ülkeleri olarak, bu ülkeler üzerinden yapılan kültür varlıkları kaçakçılığı ile mücadeleye destek olmak için ilgili uluslararası standartlar ve kararlar doğrultusunda işbirlikleri desteklenecek ve eşgüdüm içinde bir yaklaşım geliştirilecektir. Mutabakat oy birliği ile sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

Sonraki nesillere kültürel miras bırakabilmenin gerekli olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: "Bizim böyle bir miras bırakabilmek için korkularımızdan kurtulmamız, şiddetten, terörden, nefretten arınmamız, yardımlaşmanın, paylaşmanın ve insanlığın üzerinde yükseldiği evrensel değerlere sadık kalmanın ancak bir işbirliği haline dönüştürülmesiyle mümkündür. Yani aslında insanın ürettiği evrensel değerlere sadakatle bağlı kaldığımız oranda insana ait olanı ve insanın kültürünü, insanın kültürel mirasını da koruyabiliriz."





CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER