Bakan Yıldırım, kuşların rotasının değiştirilme sorusunu cevapladı


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun sinyaller kullanılarak kuşların rotasının değiştirilmesine ilişkin soru önergesine cevap verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'ÇED Olumludur' karan verilen havalimanı projelerinin, yapımı ve işletilmesi esnasında ÇED Raporunda geçen bütün taahhütlerin yerine getirildiği ve getirilmesi için gerekli kontrollük sağlanmakta olduğunu dile getiren Yıldırım, İstanbul Yeni Havalimanı için kuş göçü gözlemleri iki yıl boyunca, konusunda uzman bir akademisyen (ornitolog) başkanlığındaki bir ekibe yaptırılarak, kuşların uçuş rotalarının belirlendiğini söyledi.

Kuş gözlemlerinin uluslararası alanda kabul görmüş olan yöntemlerle yaptırıldığını ifade eden Yıldırım şunları kaydetti: "3. Havalimanı Projesi, Atatürk Havalimanı ile aynı doğrultuda yer almaktadır. İddiada yer alan kuş çarpma riskinin nasıl hesaplandığı bilinmemekle birlikte, kuş uçak çarpışmaları ile ilgili risk analizi ancak faaliyetin inşaat ve işletme aşamasında kuş sayımları yapılması ile birlikte hazırlanabilecektir. Bu alanda kuş hareketleriyle ilgili olarak alınacak tedbirleri de içeren kuş gözlem raporu, yatırımcı firma tarafından inşaata başlanmadan kuş gözlemleri konusunda deneyimli bir akademisyen başkanlığında uzman bir ekibe hazırlattırılacaktır. Alanın kuş göç yolları ve kuş-uçak çarpmaları açısından değerlendirilebilmesi ve tedbir önerilerinin geliştirilebilmesi için ilkbahar ve sonbahar göç döneminde, göçmen ve yerli türler ile kışlayan türler iki yıl süreyle izlenerek, göç yollan ve uçuş rotaları belirlenecektir. Proje kapsamında izleme çalışmaları Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, 3. Havalimanı sahasını kapsayacak olup, kümülatif değerlendirme yapılacaktır. Yapılacak gözlem sonuçlarına göre getirilecek tedbir ve öneriler uygulanacaktır. İki yıllık izleme neticesinde ortaya çıkacak sonuca göre sürekli izleme programı oluşturulacak ve izlemeler yapılarak izleme sonuçlarına göre gerekli tedbirler alınacaktır. Kuş gözlem raporları 6 aylık periyotlar halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne sunulacak ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görüşü alınacaktır, 3.Havalimanı projesi tamamıyla uluslararası dokümanlarda yer alan yükümlülükler çerçevesinde planlanmıştır. Kuş gözlem raporları, Havalimanı işletmeye geçmeden önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne sunularak görüş alınacak ve Bakanlık gerekli gördüğü takdirde havalimanına işletme ruhsatı verilmeden önce kuş gözlem radarlarının kurulması gibi ek tedbirler isteyebilecektir. Orman ve Su İşleri Bakanlığının ek tedbirler istemiş olması durumunda, bu ek tedbirler de havalimanında uygulanacaktır. Böylece radar sistemiyle kuşların göç hareketleri takip edilerek uçakların iniş ve kalkışının düzenlenmesi yapılabilecektir. Ayrıca havalimanı içerisinde ve çevresinde kuşların barınabileceği ve beslenebileceği ortamların (su birikintisi, çöplükler, ağaçlar) oluşmaması konusunda çalışmalar yürütülecektir. İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili uygulama projeleri hazırlanırken bir yandan da aynı titizlikle uzman ekiplerle işbirliği ile çevresel etkileşimler incelenmekte, bölgenin florası ile çalışmalar yapılmakta, kuş gözlem çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. İstanbul Yeni Havalimanı bittiğinde Leed Sertifikası almayı hedefleyen çevreyle barışık bir havalimanı olacaktır."

3. Havalimanı projesi ICAO Annex-14 kriterleri çerçevesinde meteorolojik, topografîk ve seyrüsefer koşulları tamamen uluslararası doküman ve kurallara uygun planlandığını, bu şekilde inşa edilmek durumunda olduğunu anlatan Yıldırım, söz konusu doküman ve kurallara aykırı herhangi bir hususun söz konusu olmadığını vurguladı.

3. Havalimanını kullanan uçakların kuşlarla çarpışması durumunda uçaklarda meydana gelebilecek hasara ilişkin herhangi bir öngörüde bulunmanın yanlış sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken Yıldırım, "Çünkü, dünyadaki tüm havalimanlarında kuş çarpması söz konusu olmakta; bunların uçaklarda meydana getirdiği hasar ve havayolu şirketlerine maliyetleri konusunda Bakanlığımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 3.Havalimanını kullanacak uçakların göçmen kuşlarla çarpışma olasılığının dünyada kullanılan havalimanlarından veya Atatürk Havalimanından farklı olmayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) bünyesinde kuş mücadele hizmetleri kapsamında, sinyaller kullanılarak kuşların rotasını değiştirecek bir sisteme ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yıldırım, kuşların rotasının değiştirilme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER