Bakan Yıldırım: Yalnız İstanbul'da 27 bin 110 adet baz istasyonu var


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, sözlü soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yalnız İstanbul'da 27 bin 110 baz istasyonu bulunduğunu açıkladı.

Milletvekili Gürer sözlü soru önergesinde baz istasyonlarının toplu kullanılan alanlar ve çocuk oyun parklarında yer almasının insan sağlığı açısından zararları, kamufle edilerek baz istasyonları yapılmasının nedenleri, baz istasyonları için düzenli ölçüm yapılıp yapılmadığını ve İstanbul'da baz istasyonlarının sayısını bakanın yanıtlaması için sordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 26. Dönem 1. Yasama Yılı 17. Birleşim'de Gürer'in sorusunu yanıtladı. Bakan Yıldırım şöyle dedi: "Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer'in (6/110) numaralı önergesi: Bu da baz istasyonlarının özellikle oyun parklarında, okulların yanında kurulmasının sağlığa zararlı olup olmadığı yönünde. Bir de bu baz istasyonlarını bazen süslüyorlar, ağaca benzetiyorlar, bunların sebebi nedir diye soruyor. Şimdi, bu baz istasyonlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusu çok uzun yıllardan beri dünya çapında tartışılan bir konu olmakla beraber bugüne kadar bunların somut olarak sağlığa zararlı olduğuna dair bir bulgu yok ama bütün bu tartışmaları ortadan kaldırmak için uluslararası düzeyde bir kural geliştirildi. O da, kural da şudur: Kurulacak baz istasyonunun yatay düzlemdeki en yakınındaki binaya 40 volt/metre oranında, bunun üzerinde elektromanyetik dalga neşretmeyecek. Bu ne için konuyor? Meskûn mahaller ile baz istasyonunun konulacağı mesafe için geçerli.

Bunun da yaklaşık 20 metrenin altında olmasını biz önermiyoruz, buna izin vermiyoruz. Ama burada bu 20 metreyi şöyle anlamamız lazım: Baz istasyonunun direğinin tepesindeki o elektromanyetik dalga yayan alıcının yatay bir çizgiyle gittiği noktadaki 20 metrede kimse varsa bunun kurulmasına izin verilmiyor tedbir olarak. Ama biz bir şey daha yaptık, bütün dünyada 40 volt/metre uygulaması varken biz 10 volt/metre uygulaması gerçekleştiriyoruz yani 4 kat daha emniyetli bir sınırda bu işi yapıyoruz. 'İstanbul'da ne kadar baz istasyonu var?' diye sorulmuş. 27 bin 110 adet baz istasyonumuz var. Bu baz istasyonlarının kamufle edilmesi bunun zararlarıyla alakalı olmayıp belediyeler burada görsel amaçlı birtakım böyle işler yapmaktadır, yoksa bunun zararlarını gizlemeye yönelik bir konu söz konusu değildir." CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yıldırım: Yalnız İstanbul'da 27 bin 110 adet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER