Bakan Yıldız: Rusya'dan alınan doğalgaz indirimi vatandaşa yansımayacak


ANKARA (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile doğalgaz indirimine ilişkin olarak müzakerelerin sonuçlandığını belirterek, alınan doğalgazın yüzde 10.25'lik bir indirimle devam edeceğini fakat bunun sanayici ve vatandaşa indirim olarak yansımayacağını söyledi.

Bakan Taner Yıldız, JW Marriott Otel'de Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 8. Sektör Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, Rusya ile doğalgaz indirimi konusundaki son durumu sorulması üzerine müzakerelerin sonuçlandırıldığını Rusya'dan alınan doğalgazın yüzde 10.25'lik bir indirimle devam edeceğini fakat bunun sanayici ve vatandaşa indirim olarak yansımayacağını söyledi. Bakan Yıldız, konu ile ilgili şunları kaydetti:

"Putin'in Aralık ayı ziyaretinden sonra özellikle 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere fiyat doğalgaz ile alakalı müzakereleri yoğun bir şekilde devam etmişti. Ve dünkü toplantıda müzakerelerde herhangi bir tahkim yoluna gidilmeden itiraz yolu açmadan dün GAZPROM ve BOTAŞ arasında nihayetlendirildi. Aldığımız indirim sayın Putin'in yüzde 6'lık bir indirim açıklamasından sonra yine kendilerine GAZPROM yetkililerine danışarak en son geldiğimiz nokta dün itibariyle yüzde 10.25'tir. Doğalgazda bundan sonra özellikle Rusya'dan aldığımız doğalgazın yüzde 10.25'lik bir indirimle devam edeceğini ve Avrupa piyasaları ile daha fazla rekabet edecek bir yapıyı sağladığımızı söylemem lazım. Tabi ki biz bu indirimi dolar bazında alırken son 3 ay içerisinde TL/dolar paritesine giren fark yüzde 12.6'dır. Burada açık bir şekilde ifade etmem lazım ki sanayicimize ve vatandaşımıza bunun indirim şeklinde yansıyacağı ile alakalı kanaatlerin doğru olmadığını, biz dolar ile alıp TL ile sattığımız için şu anda döviz paritesi 2.5'lar civarında bu elde etiğimiz indirim önemli bir indirimdir. Ama vatandaşa şu anda yansıyabilecek bir indirim olduğunu söyleyemem sebebi son derece açık ve net."

"DÖVİZDEKİ YÜKSELME ALDIĞIMIZ İNDİRİMDEN DAHA FAZLA"

Bakan Yıldız, dövizdeki yükselmenin Rusya'dan alınan doğalgaz indirim oranından daha fazla olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Aralık 2013'e göre yüzde 26 Aralık 2014'e göre yüzde 12,6'dır. Dün bizim GAZPROM nihayetlendirdiğimiz fiyatlar ise 10,25'tir. Biz bununla kalmadık, aynı zamanda özel sektörün doğalgaz ihtiyaçlarıyla ilgili kendilerinin Rusya'dan doğalgazı alıp, Türkiye'de rahat satabilecekleri, ticaret faaliyetlerine devam edebilecekleri noktayı yakalamış bulunuyoruz. Son geldiğimiz durumda Kasım 2008 doğalgaz fiyatları mertebesindedir 28 AB üyesi ülke arasında en ucuz doğalgaz satan, hem sanayicisine hem vatandaşına en ucuz doğalgaz satan ülke Türkiye'dir. Bunlarla alakalı BOTAŞ, bu indirimle beraber BOTAŞ önceki zararlarını telafi edecektir. Hazineye gümrüğe ve maliyeye olan borçlarını kapatacaktır. 2015 yılının haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü, İran tahkimi ile alakalı beklediğimiz sonuçla bu süre içerisinde açıklanması ile beraber inşallah çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yıldız: Rusya'dan alınan doğalgaz indirimi vatandaşa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER