Bakanlık Türkiye'nin tek Korona uzmanını "KHK'lı" diye tekrar reddetti

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yeni tip Koronavirüs (Covid-19) alanında yürüttüğü uluslararası çalışmalarla bilinen tek doktor olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın göreve iade edilmesini mevzuata uygun bulmadı.

SHABER3.COM

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yeni tip Koronavirüs ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hollanda’da çalışmalar yürüten tek ve Kanun Hükmünde Mağduru (KHK) Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın salgınla mücadelede görev alması talebiyle Sağlık Bakanlığı’na önerge verdi. 

10 ay sonra gelen cevapta Bakanlık, Ulaşlı’nın göreve iade edilmemesini “mevzuata uygun” buldu. Ulaşlı, “virüsü en iyi tanıyan” doktor olarak Türkiye’de aşı çalışmalarında “umut” olarak görülmüştü.

"NİTELİKLİ BİLİM İNSANLARI DIŞARIDA TUTULUYOR"

Gergerlioğlu, “Başka ülkeler emekli olmuş veya istifa etmiş doktorları geri çağırdığı halde, Türkiye’de elimizde nitelikli bilim insanları dışarıda tutulmaya devam edildi. Bunlar hep siyasi gerekçelerle oldu” dedi.
Doç. Dr. Mustafa Uaşlı, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) alanında Türkiye'de çalışmış tek bilim adamı.

SEBEP GÜVENLİK SORUŞTURMASI 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun önergesine Bakanlık tarafından verilen cevapta güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildiğini, ancak anayasanın 153’üncü maddesi gereğince “iptal kararları geriye yürümez” ifadesi öne sürülerek, Ulaşlı’nın ihracının ve işe iade edilmemesinin AYM’nin iptal kararından önceki mevzuata uygun olduğunu ifade edildi.

Ulaşlı, ihraç edildikten sonra hakkında açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasının ardından Olağanüstü Hâl Komisyonu’na (OHÂL) işe iade başvurusu yapmış ancak başvurusu da “aklanmasına” rağmen reddedilmişti.

“KARARLARIN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR”

Konuyu Meclis’e taşıyan Gergerlioğlu, bakanlığın kararını Mezopotamya Haber Ajansı’na (MA) değerlendirdi. 

Gergerlioğlu, AYM’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasını iptal ettiğini bu nedenle önceden alınan kararların da iptal edilmesi gerektiğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Doçent Doktor Mustafa Ulaşlı, ABD Princeton Üniversitesi’nde 3 yıl, Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde 4 yıl Koronavirus üzerine çalıştı. 1 Eylül 2016’da Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı ve Genetik Bölümü’nden KHK ile ihraç edildi.

Türkiye’de Koronavirus üzerinde kapsamlı çalışmaları olan ve virüsü “en iyi tanıyan” kişi olarak belirtilen Ulaşlı’nın Gergerlioğlu tarafından gündeme getirilmesi sonucu Sağlık Bakanlığı, Ulaşlı ile görüşebileceğini söylemiş ancak görüşme gerçekleşmemişti.
<< Önceki Haber Bakanlık Türkiye'nin tek Korona uzmanını "KHK'lı" diye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER