Akıllara zarar GDO kararı

GDO’lu yem kullanılmasına tepkiler sürerken, Biyogüvenlik Kurulu’nun GDO’lu ürüne daha önce vize verdiği ortaya çıktı. Bakanlık GDO bulaşıklı ürünlerin yıkanarak ya da kabukları soyularak kullanılabileceğine karar vermiş.

Akıllara zarar GDO kararı

Biyogüvenlik Kurulu, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren 6 tür mısır ve 2 tür soyanın hayvan yemlerinde kullanılmasına onay verdi.

Özgür Bugün'ün haberine göre, GDO’lu yem kullanılmasına tepkiler sürerken, Biyogüvenlik Kurulu’nun GDO’lu ürüne daha önce vize verdiği ortaya çıktı. Bakanlık GDO bulaşıklı ürünlerin yıkanarak ya da kabukları soyularak kullanılabileceğine karar vermiş. Ayrıca ayıklanan GDO’lu kısımların da yem olarak tüketilebileceğine hükmetmiş.

8 GDO’LU ÜRÜNE ONAY
Biyogüvenlik Kurulu, GDO konusunda Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nden (BESD-BİR) gelen başvuruları karara bağladı. Tavuk ve yumurta üreticilerinin GDO’lu soya ve mısırın hayvan yemlerinde kullanılması talebini değerlendiren Biyogüvenlik Kurulu, GDO içeren 6 tür mısır ve 2 tür soyanın hayvan yemlerinde kullanılmasına oybirliği ile tasdik verdi. Kurulun kararı, kamuoyunun tepkisini çekti.

DAHA ÖNCE İZİN VERİLMİŞ
Bakanlığın daha önce GDO’lu ürünlere vize verdiği ortaya çıktı. Skandal karar Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol’un Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı adına 81 il müdürlüğüne 5 Mayıs’ta gönderdiği yazıda yer alıyor. Genel Müdür Erol’un imzasıyla gönderilen yazıda Biyogüvenlik Kurulu’nun 11 Nisan 2015 tarihli toplantısında GDO bulaşığına sahip ürünlerle ilgili tavsiye kararı alındığına dikkat çekildi.

YIKAYARAK TEMİZLEME
Yazıda, ithale konu üründe yapılan analiz sonucunda GDO bulaşıklığı tespit edilmesi ve tespit edilen genin başka bir türe ait olması halinde ithalatçının talep etmesi durumunda bulaşıklığın giderilmesini izin verilmesi istendi. Yöntemin ithalatçı tarafından belirleneceği ifade edilen yazıda bununla ilgili ayıklama, yıkama, kabuklarından soyma işlemlerinin yapılabileceği kaydedildi.

ATIKLAR YEM YAPILMIŞ
Yıkama, kabuklarını ayırma, ayıklama işlemleri sonrasında ortaya çıkan kabuk, kavuz ve başka türe ait tohumlarda tespit edilen bulaşığın Biyogüvenlik Kurulu’nca onaylanmış gen olması halinde artıkların yem amacıyla kullanılmasına izin verilmesi istendi. Bakanlık, onaylanmamış gen tespiti halinde ise geri gönderilmesi veya imha edilmesini talep etti.
<< Önceki Haber Akıllara zarar GDO kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER