'Bakımsız tırnak, uzuv kaybına sebep olabilir'


Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, son yıllarda tırnak bakımı ve sağlığının öneminin arttığına dikkat çekti. Akın, tırnak bakımı hususunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bu konuda hastanelerde kişi sayısının arttığını ifade eden Akın, "İhmal edilmiş tırnaklar birçok şikayeti beraberinde getirirken, bu tip tablolar uzuv kayıplarına kadar gidebiliyor. Tırnak sağlığını korumanın, günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz birçok yönetimi var, bunların ihmal edilmemesi gerekiyor." dedi.

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, tırnak bakımı ve sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tırnak bakımının önemine vurgu yapan Akın, "Yanlış uygulamaların geri dönüşü olmayan tırnak hasarlarına yol açıyor. Tırnak etrafındaki koruyucu etkisi olan deri kısmın kopartılması bu bölgelerde dolama dediğimiz bakteriyel enfeksiyonlara, hatta çeşitli mantar enfeksiyonlarının oluşumuna da zemin hazırlayabilir." uyarısında bulundu.

Akın, tırnak bakımının başta kadınlar olmak üzere birçok insan için güzelliğin olmazsa olmazları arasında olduğunu söyledi. Son yıllarda tırnak bakımı ve sağlığına artık daha profesyonelce yaklaşıldığını belirten Akın, bakım merkezlerinin, podoloji merkezlerine ve hastanelere dönüşmeye başladığını açıkladı. Akın, "Çünkü tırnak bakımında yapılan yanlış uygulamalar ve ihmaller geri dönüşü olmayan tırnak ve kozmetik problemlerine yol açabiliyor. Doğru uygulanan bakım ve alınan gerekli önlemlerle tırnak problemlerinin önüne geçebilecek." diye kaydetti.

TIRNAK BAKIMINDA STERİLİZASYON EN ÖNEMLİ KONU

Dr. Figen Akın, tırnak bakımının nasıl yapılması gerektiğini ise şöyle açıkladı: "Öncelikle sterilizasyon en önemli konulardan biri. Çünkü siğil, hepatit B ve C enfeksiyonları, mantar ve bakteriyel enfeksiyonların en çok alındığı yer manikür salonlarıdır. Tırnak bakımında kullanılan aletlerin sterilizasyonu için en uygun yöntem ultrasonik bir temizleyicinin ardından özel sterilizasyon çözeltilerinden yararlanmaktır. Gidilen manikür salonlarında bu yöntemlerin kullanılıp kullanılmadığını, hastalıklardan korunmak için mutlaka kontrol etmek gerekir."

Deterjan, oje ve aseton gibi kimyasalların da sürekli kullanımının tırnak yapısında yumuşamaya ve tırnak altında boşalmalara neden olabileceğini anlatan Akın, onikoreksis adı verilen tırnak sorununda, tırnakta uzunlamasına kabartılar, çatlamalar ve kırılmaların meydana geldiğini özellikle de oje ve aseton kullanımının tırnak plağındaki yağın kaybına neden olabildiğini söyledi. Akın, bu maddeler kullanıldıktan sonra tırnakların badem yağı, susam yağı gibi doğal bir yağ ile mutlaka nemlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ ETKEN

Dr. Akın, sağlıklı beslenmenin her konuda olduğu gibi sağlıklı tırnaklar için de önem taşının altını çizdi. Protein, yağ, vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı toksik maddeler, tırnakların kırılgan ve cansız olmasına sebep olduğunu kaydeden Akın, şu önerilerde bulundu: "Taze sebze-meyve, protein, tuzsuz çiğ badem, ceviz, kuru siyah üzüm çekirdeği, kuru meyveler ve günlük su tüketimi tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayak tırnaklarının düz, el tırnaklarının ise oval kesilmesi gerekir. Özellikle ayak tırnaklarının kenar kısımlarının kesilmesi ciddi tırnak batmalarına yol açabilir. Ayakkabı seçiminin de ayak tırnak sağlığı için dikkat edilmesi gerekir. Ayak parmaklarının ayakkabı içinde rahatça hareket edebileceği ve ayağı tam kavrayan ayakkabıları seçmek gerekir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak, deformasyon ve yanlış uygulama sonucunda geri dönüşü olmayan hasarları önlemek için el ve ayak tırnaklarına özen gösterilmesi gerekir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Bakımsız tırnak, uzuv kaybına sebep olabilir' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER