Bal sirkesi fuarda görücüye çıktı

Bal sirkesi fuarda görücüye çıktı

İstanbul 3. Bal ve Arı Ürünleri Fuarı, Harbiye Askeri Müzesi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen fuarda, bal üreticileri, kaliteli balın özelliklerine dikkat çekti. Ayrıca fuarda polen, arı sütü, arı ekmeği ve bal sirkesi gibi çeşitli ürünler de sergilendi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen bal üreticileri fuarda ürünlerini görücüye çıkardı. 19-21 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilecek fuarda, bal çeşitlerinin yanı sıra çeşitli arı ürünleri de sergilendi. Fuarda beğeniye sunulan balların fiyatı ise 40 ila 200 lira arasında değişiyor. Fuardaki balların ortalama fiyatı ise 60 lira civarında. Fuarda sergilenen toz bal, arı kovanı ve bal sirkesi de dikkat çeken ürünlerden.

'BAL ALIRKEN AMBALAJ VE ETİKETE DİKAT'

Kaliteli balın özelliklerinden bahseden Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Necmi Yazıcı, "Hem birliğimizim markasıyla hem de kendi markamla kendi standımızda yerimizi aldık. Çiçek balların fiyat aralığı 40 ila 60 lira arasında değişiyor. İlimize özgü kestane balımız var ancak 2015 yılında kötü bir sezon yaşadık dolayısıyla bu türde hiç bal üretimimiz olmadı. Ondan dolayı bu fuarda tüketicilere bu balımız tattıramayacağız." dedi. Artvin standında Lazca lezzet anlamına gelen 'nostoni' markalı bal sergilendi.

Ahmet Necmi Yazıcı, halka arasında 'şekerleme' olarak tabir edilen balın kristalize olmasının, normal balın işlem görmemesinden kaynaklandığını söyledi. Yazıcı, vatandaşlara ambalajsız ve etiketsiz bal tüketmemelerini önerdi. Ucuz balların çoğunun arı görmediğini dile getiren Yazıcı " İşte bazı uyanıklar bazı kimyasallar ekleyerek bal haline getiriyor ve tüketicimizi yanıltıyor, sağlığımızı tehdit ediyorlar." ifadelerini kullandı.

'KALİTELİ BAL KOPMAZ'

Balıkesir'in Havran ilçesinden gelen bal üreticisi Fatih Kaya ise kendine ayrılan stantta çiçek, çam ve kestane balı sergiledi. Kaya "Balın kalitesi balı tuttuğun zaman uzar, kaliteli bir bal kopmaz. Bu şekerli olsa kopuk kopuk olur." dedi. Kaya, balın zamanla donabileceğini söyledi. Bu duruma şekerleme dendiğini anlatan Kaya, kavanozun sıcak suda bekletilmesi halinde balın çözüleceğini vurguladı.

TOZ BAL ÜRETTİLER

Fuarda pamuk diken, kestane, narenciye, harnup, maydanoz, çam ve ay çiçek gibi farklı türde bal sergileyen Can Sezen ise normalde gerçek bir balın ancak laboratuvar şartlarında anlaşabileceğine dile getirdi. Tüketicilerin daha çok markalı balları tercih etmelerini istedi. Bu arada Sezen, ilk kez ürettikleri toz balı da tanıttı. Vatandaşlar artık çay ve kahve içerken kullandığı şeker yerine toz balı kullanabilecek.

BAL SİRKESİ SERGİLENDİ

Fuarda bal sirkesi sergileyen Özkan Yalçın " Arının birçok ürünü var. Aslında biz arıyı sadece bal üretiyor sanıyoruz ama arı; polen, arı sütü, arı ekmeği ve balın çeşitlerinden ziyade balı da farklı atraksiyonlarda kullandığımız ürünlerimiz de oluyor. Mesela bal sirkesi. Özellikle zayıflamak için, kolesterolü dengelemek için içinde A, C, D vitaminlerinin bulunduğu numunel fayda sağlayan bir ürün." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Bal sirkesi fuarda görücüye çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER