"Balıkçı teknesine ateş açılması kurallara aykırı"


Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Emekli Kurmay Albay, Öğretim Üyesi Dr. Murad Hatip, Rus savaş gemisinin Türk balıkçı teknesine ateş açılmasının denizde çatışmayı önlemede böyle bir kuralın olmadığını söyledi.

Öğretim üyesi Dr. Murad Hatip, Rus Smetlivıy devriye gemisinin Ege Denizi'nde bir Türk balıkçı gemisi ile çarpışmayı engellemek için uyarı ateşi açmasını değerlendirdi. Geçen 4 Aralık günü İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un üst güvertesinde bir roketatarlı denizcinin bulundurmasının dostane davranış olmadığına dikkat çekti. Bunun siyasi nezaket kurallarına sığmayacağını belirten Hatip, "Ayrıca 10 gün sonra Limni açıklarında uluslararası karasularında hiçbir tehlike arz etmeyen bir balıkçı teknesine ateş açılması da uygun bir davranış, dostane bir davranış değildir. Rus bakanlığının yaptığı açıklamada, çatışmayı önlemek maksadıyla, ikaz maksadıyla ateşin yapıldığı söylenmektedir. Ancak uluslararası denizde çatışmayı önlemek kurallarına göre, denizde çatışmayı önlemede herhangi bir şekilde böyle bir usul yoktur. Bu şekilde davranışların Rusya ile Türkiye arasındaki son günlerde oluşan siyasi krizi daha da tırmandıracağını değerlendiriyorum. Türkiye bir noktada, kendi açısında itidalli davranırken, Rusya tarafından bu itidalin karşısında krizi daha da yukarıya çekme çabasında olduğunu görmekteyim. Denizcilik kuralları gereğince denizde çatışmayı önlemek için bütün gemilerin, teknelerin uygulayacağı denizde çatışmayı önleme tüzüğü vardır. Bütün dünya devletlerindeki gemiler, gerek harp gemileri, gerek sivil gemiler, gerek balıkçı gemileri hepsi uygulamak zorundadır ve de uygularlar. Bu çatışmayı önleme kurallarında ateş açma gibi herhangi bir hususun olmadığını belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Tarafları sağduyulu çağrıya davet eden sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye için boğazların önemli yadsınılmaz. Ancak Rusya için de Türk boğazları bir nefes borusu, bir yemek borusu kadar önemlidir. Onun için Türk boğazlarında, Türk karasularında ve Türk karasularından uluslararası sulara geçişlerde çok hassas davranması Rusya'nın milli menfaatleri açısında çok daha önemlidir. 13 Aralık 2015 tarihinde Yunan Lemnos adasından 22 kilometre uzaklıkta Ege Denizi'nin kuzey kısmında bulunan Rus 'Smetlivıy' devriye gemisi Türk balıkçı gemisi ile çarpışma olasılığını son anda engelledi." CİHAN
<< Önceki Haber "Balıkçı teknesine ateş açılması kurallara aykırı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER