Balıkesir Üniversitesi Rektörü Özdemir bir yılını değerlendirdi


Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, 2014 Aralık ayında göreve geldiğini belirterek, bir yılı aşkın sürede yaptığı faaliyetleri anlattı. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Senato odasında düzenlenen değerlendirme toplantısına Rektör yardımcıları Prof. Dr. İlter Kuş, Prof. Dr. Şakir Sakarya, Prof. Dr. Yılmaz Arı ve Genel Sekreter Orhan Durak da katıldı.

Rektör Özdemir, 2015'in üniversite ve il için dikkate değer bir yıl olduğunu belirterek, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin kurulduğunu hatırlattı. BAÜN'ün kurumsal yapısından söz eden Özdemir 9 fakülte, 4 enstitü, 4 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 17 araştırma ve uygulama merkezinden oluştuğu bilgisini verdi. Üniversite bünyesinde 37 bini aşkın öğrenci olduğunu belirterek, "Rektörlük görevine talip olduğumuz günlerde Balıkesir Üniversitemiz'de yapacaklarımızı, üç başlık veya temel kavram içinde ifade etmiştik. Bunlar sosyalleşme, kurumsallaşma ve uluslararasılaşma." dedi. Çağış Kampüsü'nü, 24 saat yaşayan bir eğitim öğretim merkezi haline getirmek için Eylül 2011'de hizmete giren Öğrenci Yaşam Merkezi'nin ikinci etabının tamamlandığını ifade ederek, yaklaşık 1.500 öğrenciye hizmet verdiğini söyledi. Geçen yıl bilimsel araştırma projeleri birimi bütçesine 1 milyon 22 lira ödenek ayrıldığı kaydeden Prof. Dr. Özdemir, "Bu kapsamda 107 araştırma projesi, 87 yüksek lisans projesi, 12 doktora projesi, 3 tıpta uzmanlık projesi olmak üzere toplamda 209 adet proje desteklenmiştir. Ayrıca 2015 yılı itibariyle 23 adet TÜBİTAK, 5 adet San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) projemiz devam etmektedir. Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde, döner sermaye kapsamında 1.286 adet analiz gerçekleştirilmiştir. Bunların bir kısmı. doğrudan vatandaşlarımızın ve Balıkesirli işletmecilerin taleplerine cevap veren analizlerdir." diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Kerim Özdemir, üniversitenin daha önce "BAÜ" olarak kullandığı kısaltmasının isminin "BAÜN" olarak değiştirildiğini söyledi. Başakşehir Üniversitesi'ninse "BAÜ" kısaltmasını resmi olarak tescillediğini bildirdi.

'ENERJİ SANTRALİ İÇİN ÜNİVERSİTENİN DENETİM GÖREVİ YOK'

BAÜN Rektörü Özdemir, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine satılan Balıkesir SEKA Fabrikası'nın içine yapılması planlanan enerji santrali projesinin üniversiteye yakın olduğu ve çevre kirliliğine sebep olabileceği yönündeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: "Biz konuyla ilgili tesisin sahipleriyle özel bir girişimde bulunduk. Böyle iddiaların olduğunu ve bunu cevaplamaları gerektiğini söyledik. Onlar da şu gerekçeyi öne sürdüler: 'Evet, biz burada bir santral kuracağız. Kendi ihtiyacımız olan elektriği üretmek için ama bizim projemiz, ÇED'den olumlu geçti. Hattâ çeşitli rakamlar verdiler. Bunun alt limiti şu olduğu halde biz bunun altında da emisyona sebep olacağız. Dolayısıyla orada endişe edecek bir durum yok.' Kişisel olarak bildiğim bu kadar. Zarar verir mi? Şimdi mühendislikte şu vardır, zor, oyunu bozar. Sıfıra yaklaştırılabilir emisyon ama bunun bir maliyeti var. Bunları yaparlarsa çok sorun olmaz, yapmazlarsa endişelerinizde haklısınız."

Üniversitenin denetim yapma gibi bir görevi olmadığını da belirten Prof. Dr. Özdemir, "Kim projeyi onaylıyorsa denetimi yapacak odur. Üniversite, bu konuda kendi çapında bağımsız bir araştırma yapar. Bu arkadaşlar, bizim Mühendislik Fakültesi'ne de bilgi verdiklerini ifade ettiler. Bize her zaman bilgi vermeye hazır olduklarını da ifade etmişler. Ortada bir şey olmadan, üniversitenin yapacağı bir araştırma yoktur. Ne kadar emisyon bırakıyor? Nereden bileceğiz? Şu an çalışmıyor ki. Bu, üniversitenin bir projesi değil. Üniversite, ÇED raporu veren bir kurum değildir. Bunu incelemek üniversitenin işidir ancak üretim başladıktan sonra olur. Şu anda yapılacak bir şey yok." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Balıkesir Üniversitesi Rektörü Özdemir bir yılını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER