Baluken: Bağımsız bakan yerine HDP'den üçüncü bir isim seçilmeli


Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in bakanlık teklifini kabul etmemesi üzerine yeni durumla ilgili bir bağımsız bakan görevlendirmesi yerine HDP'den üçüncü bir ismin seçilmesi gerektiği söyledi. Meclis'teki sandalye dağılımına göre siyasi partilere verilecek olan bakan sayısının ortada olduğunu belirten Baluken, "EMEP hukuku üzerinden Levent Tüzel'in gösterdiği tavırdan sonra üçüncü ismin HDP'ye tebliğ edilmesi kanaatindeyiz." dedi.

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi. Baluken toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Partinizden bakanlık teklif edilen Levent Tüzel'le ilgili atacağınız adım olacak mı?" sorusuna Baluken, "Parti sözcümüz gerekli açıklama yaptı. Levent bey seçim ittifakı yaptığımız EMEP'in kurucu başkanı.kendisi açısından kurucu başkanlığını yaptığı siyasi partinin görüşleri doğrultusunda hareket etmesini biz demokratik bir hak olarak düşünüyoruz. Kendisi EMEP'in ortaya koyduğu tutum üzerinden kabinede yer almak istemediğini söyledi. HDP böyle düşünmüyor. AKP'nin savaş konsepti, katliam uygulamalarına karşı meydanı AKP'ye bırakarak değil tam tersine bütün meydanları doldurarak barış sesini yükseltmeyi stratejik olarak önemli görüyor. Bu konuda EMEP'le bir fikir ayrılığımız olduğu için böyle bir karar süreci gelişti. Yetkili organlarımız değerlendirmelerini yapacak. Gerekli bilgilendirmeler yapılacak." cevabını verdi.

EMEP'le hala ortak bir çatıda hareket edip etmediklerinin sorulması üzerine Baluken, "EMEP, seçim ittifatı yaptığımız bir parti. HDP bileşeni değil. 7 Haziran'da seçim ittifakı yaptığımız bir parti. Kendi özgün bakış açıları karar süreçleri yetkili organlarında yaptıkları tartışmalar olabilir biz de bunu değerlendireceğiz." dedi.

"Cizre'de ölen 7 yaşındaki çocuk ile ilgili bazı ajanslarda duvar çökmesi sonucu öldüğü haberleri yer alıyor. Sizde 7 yaşındaki çocuğun ölümü ile ilgili bir otopsi raporu var mı?" sorusuna Baluken, "O konuda bilgilere şu anda ulaşamıyoruz. Milletvekillerimize bu bilgiler verilmiyor. Bugün Cizre'ye milletvekillerimiz, MYK ve parti meclisi üyelerimizin olduğu bir heyet gönderdik. Yaşamını yitiren sivil halkla ilgili otopsi raporlarına ve Olay Yeri İnceleme raporlarına ulaşmaya çalışacaklar. Bu konuda AKP hükümeti yaptığı katliamları örtme yolunu tercih ediyor. Oradaki valilere talimat vererek bu bilgilerin heyetimize verilmemesi isteniyor. Biz gün boyunca Şırnak'ta bulunan 4 vekilimizle temas halindeydik. Vekillerimizin verdiği bilgiler son derece nettir. Çatıya yerleştirilen keskin nişancılar Cizre halkına yönelik katliam yapacak şekilde rastgele ateş açmışlardı. Bu konu son derece nettir." cevabını verdi.

Geçici hükümette yer alacak bağımsız bakanların yemin edip etmemesi konusundaki soruya Baluken, "Bu konuda karar süreçlerinin tamamen bitmesi gerekiyor. Şu anda nasıl bir tercih yapıldığına dair bir bilgimiz yok. HDP'de ortaya çıkan yeni durumla ilgili bir bağımsız bakan görevlendirmesi yerine HDP'den üçüncü bir isim seçilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü meclisteki sandalye dağılımına göre siyasi partilere verilecek olan bakan sayısı ortadadır. EMEP hukuku üzerinden Levent Tüzel'in gösterdiği tavırdan sonra üçüncü ismin HDP'ye tebliğ edilmesi kanatindeyiz. Bu yemin mevzusu açıkçası bir yasal boşluk konusu. Ne anayasada, ne yasalarda çok net olarak ifade edilmiş bir çerçevede netliğe kavuşturulmamış. Teamüllerde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığı için yoruma açık bir durum. Hukuk Komisyonumuzdan görüş istedik ona göre sizlerle paylaşırız." açıklamasında bulundu.

"TBMM Başkanı meclisi toplantıya çağırmazsa 1 Ekim öncesi Meclis'in toplanması konusunda bir girişiminiz olacak mı? İçişleri bakanının hiç açıklamaları olmuyor sizin bir temasınız var mı?" sorusuna Baluken, şu cevabı verdi: "İçişleri Bakanı telefonlarımıza cevap vermiyor. Bunu defalarca meclis başkanına ilettik. Son derece iradesiz ve inisiyatifsiz bir meclis başkanı ile karşı karşıyayız. Milletvekillerinin telefonlarına çıkmayan bakanları, valileri savunabilecek düzeyde halk iradesinden anlamadığını ortaya koyan yetkisiz bir meclis başkanı var. görevlidir. İçişleri bakanı eğer milletvekilinin telefonuna cevap vermiyorsa, grup başkanvekilinin telefonuna cevap vermiyorsa onu sağlamak meclis başkanının görevidir. Bu meclise yapılmış halk iradesine yapılmış bir saygısızlıktır. Maalesef içişleri bakanı defalarca bu konuda uyarmamıza rağmen üstelik bağımsız bir pozisyonda görevlendirilmiş bir bakan olmasına rağmen bu kriz anlarının tamamında bizim telefonlarımıza çıkmıyor. Çünkü aslında katliam girişimlerinin planlayıcısı konumundadır. Ondan dolayı olabilir. Suç ortaklığı o suçun birincil derecede sorumlusu olarak muhtemelen o yüzleşmeden korktuğu için telefonlarımıza çıkmıyor. Hükümet nezdinde bütün bu katliam girişimleri devredeyken iletişim kurmak istiyoruz ama bu konuda zorlanıyoruz. Bu da katliam girişimlerinin bilinçli bir şekilde devre konduğunu gösteriyor. Meclis'in bu kadar acılı bir süreçte hala tatilde olmasını sorgulamak gerekiyor. Meclis bir an önce olağanüstü gündemle toplanması gerekiyor." CİHAN
<< Önceki Haber Baluken: Bağımsız bakan yerine HDP'den üçüncü bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER