Bangladeş'te iki muhalif lider idam edildi


Bangladeş'te 1971 yılında savaş suçu işlediği gerekçesi ile idama mahkum edilen Bangladeş Milliyetçi Parti lideri Kuader Çodri ve Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Muhammed Mücahid'in infazı bugün gerçekleştirildi.

Cemaat-i İslami Partisi ülke genelinde protestolar başlatacağını duyururken, güvenlik yetkilileri infazın gerçekleştiği hapishane önünde ve kritik bölgelerde güvenliğin üst seviyeye çıkarıldığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI AF TALEBİNİ REDDETTİ

Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Abdül Hamid infaz öncesi iki isim için verilen af talebeni reddetti. Mücahid ve Çodri, en son dün akşam saatlerinde yakınları ile bir araya geldi.

Öte yandan ABD resmi yetkilileri iki liderin suçunun netleşmeden infazlarının gerçekleştirilmemesi yönünde bildiri yayınlamıştı. İki lider, 1971 yılında Pakistan'a karşı verilen bağımsızlık savaşında Pakistan tarafına çalıştığı ve yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle savaş suçları mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı.

Bangladeş'te şu ana kadar savaş suçu sebebi ile yargılanarak idam cezasına çarptırılan 15 kişinin infazı gerçekleştirildi.

Öte yandan ülkede 2013 yılından itibaren verilmeye başlanan idam cezaları sebebiyle hükümet karşıtı gösterilerde 500 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş'te hükümet, bağımsızlık savaşında işlenen soykırım, tecavüz ve tetikçilik gibi savaş suçları sebebi ile 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor. Özel kurumlarca yapılan araştırmalara göre ise bu sayının aslında daha düşük olduğu belirtiliyor.muhalif-lider-idam-edildi-1946156.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Bangladeş'te iki muhalif lider idam edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER