Bank Asya ortaklarından flaş adım

“Ortaklardan istenen güncelleme belgelerini süresinde teslim etmedikleri” gerekçesiyle Bank Asya'ya BDDK kararıyla atanan geçici yönetim, belgeler tamamlandığı halde geri çekilmedi.

Bank Asya ortaklarından flaş adım

Bank Asya ortaklarının idare mahkemesinde açtıkları davanın dün karar duruşması yapıldı. Ortaklar, mahkemeden “yönetimin iadesini” istedi.

Bank Asya'ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından geçici yönetim atanmasıyla ilgili olarak banka ortaklarının verdiği hukuk mücadelesi devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 3 Şubat 2015 tarihinde aldığı ve bankaya geçici yönetim atanmasına yol açan kararın iptaline ilişkin, açılan davanın duruşması dün Ankara İdare Mahkemesi'nde görüldü. Ortakların açtığı 71 adet davanın duruşmasına giren Bank Asya ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, “Şu an itibarıyla 3 Şubat'ta alınmış olan 18/5 kararına ilişkin yargılama süreci, yerel mahkeme olan idare mahkemesinde tamamlanmış durumda.” dedi.

Avukat Taşbaş'ın açıklamasına göre davada BDDK tarafı, “Belgesini zamanında teslim etmeyen 122 ortağın toplam payın içerisindeki yüzde 25,2'lik pay oranına istinaden yönetimi devraldık.” tezini savundu. Bu savunmaya karşılık avukat Taşbaş, banka ortakları adına şunları vurguladıklarını söyledi: “Evet siz bu tezle bankaya gelmişsiniz ama şu anda belgelerin yüzde 92'si tamamlanıp teslim edildi. Ki bunu bizzat sizin atamış olduğunuz banka yönetim kurulu 9 Nisan 2015 tarihinde Borsa'da KAP'a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yapmış olduğu bildirimde, belgelerin yüzde 90,12'sinin tamamlanarak davalı idare BDDK'ya teslim edildiğini ifade etti. O zaman yüzde 25,2'lik oranla banka yönetimini alıyorsanız, yüzde 92'sinin belgelerinin teslim edilmesi karşısında bankayı ivedilikle sahiplerine iade etmeniz gerekiyor.”

Avukat Taşbaş'a göre bundan sonraki süreçte mahkemenin vereceği karara göre ya davalı idare BDDK ya da Bank Asya ortakları büyük ihtimalle Danıştay'da temyiz yoluna başvuracak. Mahkemenin vereceği kararın akabinde Danıştay'ın vereceği karara göre, ortaklar haklı görülürse bankanın sahiplerine teslim edilecek. Danıştay'ın kararından sonra davalı idare BDDK ya da banka ortakları, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru sürecini işletebilir. Hukuk sistemi bağımsız bir şekilde çalışırsa Bank Asya yönetimi sahiplerine iade edilmiş olacak. Avukat Taşbaş, TMSF tarafından Bank Asya'ya geçici yönetim ataması yoluyla oluşturulan fiili durumun Anayasa'nın ilgili maddelerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'ne ve bu mahkemenin verdiği kararlara, Bankacılık Kanunu'na açıkça aykırılık teşkil ettiğini vurguladı.

Taşbaş, “Bu hukuka aykırılığın sona ermesi, kamu yararının ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi, banka ortaklarının daha fazla zarara uğramaması için bu sürecin tamamlanması gerekir.” dedi. Bankaya 3 Şubat 2015'te geçici yönetim atandığında sermayesinin 1,7 milyar TL artıda olduğunu, bu tarihte yönetimi ele alan TMSF'nin kâr açıkladığını kaydeden Taşbaş, ancak bugün gelinen noktada yönetimin zarar açıkladığına dikkat çekti. Taşbaş, “Bu zararın daha fazla sürmemesi için banka yönetiminin bir an önce sahiplerine iadesi gerekir” dedi. Banka ortaklarına muvafakatname imzalatmak üzere baskı yapıldığını, bunun mülkiyet hakkının ihlali anlamı taşıdığını belirten Taşbaş, ortakların bankayı geçici yönetimin baskısıyla satmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Bankayı zarara sokan yönetim çalışanları ücretsiz izne çıkaracak
Özgür Düşünce Gazetesi'nden Hasan Önal'ın haberine göre kâr eden Bank Asya'yı, geçici yönetim zarara soktu. Geçici yönetim, geçen yılın ilk yarısına ait dönem için 378,7 milyon lira zarar açıkladı. TMSF yönetimi şimdi de çalışanları her ay 15 gün ücretsiz izne çıkarmaya hazırlanıyor. Çalışanlardan fedakarlık isteyen geçici yönetim, yapılacak işgücü planlaması ile ayda 15'er günlük sürelerle ücretsiz izin uygulamasına geçileceğini personele bildirdi. İnsan Kaynakları ve Organizasyon Müdürlüğü'nden gönderilen bir başka yazıda ise kendi isteğiyle bankadan ayrılmak isteyen çalışanların el yazıları ile yazılmış talep dilekçelerini, ayrılma gerekçeleri belirtilmiş ve yönetici onayı alınmış şekilde kendilerine iletmesi istendi.

Bu yolla çalışanların iş akitlerinin karşılıklı anlaşma (ikale) yoluyla sonlandırılacağı belirtildi. Bank Asya ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, “Bank Asya'ya yapılanlar, şu an faaliyetteki 52 bankadan birisine yapılmış olsaydı bırakın 11 ay direnmeyi bir haftada bu bankalar kepenklerini indirirlerdi. Bank Asya'nın mudileri bankalarına sadakatle sahip çıktı. Banka yönetiminin müşterilerini soğutmaya yönelik durumlara son vermesi gerekiyor.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Bank Asya ortaklarından flaş adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER