Bankalar çıldırdı... Yüzde 18-19 faiz veriyorlar

Merkez Bankası'nın (TCMB) 24 Aralık'ta 200 baz puanlık faiz artışı mevduat faizlerine de yansıdı. Rekabet kızışınca bir hafta önce yüzde 13-14 seviyesinde tuttuğu faizi yüzde 17-18’e çıkaran bankalar oldu. Hatta kimi müşterilere yüzde 19 faiz veriliyor.

SHABER3.COM

Politika faizinin yüzde 17'ye yükselmesinin ardından kasım ayında yüzde 13-14 seviyelerinde olan mevduat faizleri de hareketlendi. 

Birkaç banka ile sınırlı olmakla birlikte faizler aralıkta yüzde 18'e kadar çıkmıştı ancak, Merkez Bankası'nın (TCMB) hamlesinden sonra büyük ölçekli bankalar da rekabete katıldı. 

32 gün vadeli TL mevduata verilen yüzde 17-18 faiz seviyesi genele yayıldı. Bazı bankaların yüzde 19'lu oranları verdiği de konuşuluyor. MB'nin zorunlu karşılıklar için kredi büyümesi şartını da kaldırması mevduat faizlerinin tırmanmasında etkili oluyor.

TEZGÂH ALTI ORANLAR DAHA YÜKSEK

Faizlerin yükseldiğini gören vatandaş, bankasından yüksek faiz talep etmeye başlayınca "artı puan" denilen tezgâh altı oranlar da devreye girince mevduat yarışı kızıştı. 

Geçen haftaya kadar yüzde 13-14 bandında faiz veren bankalar müşteri kaybetmemek için faizi yüzde 18'ye kadar çıkarabiliyor.

Merkez Bankası, TL mevduatlara olan ilginin canlanmasıyla dolarizasyonun önüne geçilebileceğini öngörüyor. Ancak henüz vatandaşların tercihi TCMB'nin tahminlerini doğrulamıyor. 

Nitekim yurtiçi yerleşikler 18 Aralık ile biten haftada 2,6 milyar dolar değerinde döviz daha satın aldı ve döviz tevdiat hesapları 234,1 milyar dolara çıktı.
<< Önceki Haber Bankalar çıldırdı... Yüzde 18-19 faiz veriyorlar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER