Kasada döviz kalmayınca...

Merkez Bankası'ndan bankalara bir müdahale geldi. Bankaların döviz hesaplarına mukabil Merkez Bankası’nda (TCMB) tutmaları gereken munzam karşılıklar yüzde 15'ten yüzde 18'e yükseltildi. İktisatçılar, "Kasada döviz kalmayınca bankalara yükleniyorlar." diyor.

SHABER3.COM

Resmi Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’e göre; vadesiz, ihbarlı, bir aya kadar, üç aya kadar, altı aya kadar ve bir yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonu yabancı para yükümlülükler munzam (zorunlu) karşılık oranı yüzde 19’dan yüzde 22’ye çıkarıldı. 

Bir yıl ve bir yıldan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 15’ten yüzde 18’e yükseltildi.

9,2 MİLYAR DOLARLIK HAMLE

Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamada, bu kararla, piyasadan yaklaşık 9,2 milyar dolar tutarında döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesinin beklendiği belirtildi. 

Söz konusu tutar, TCMB brüt rezervlerine eklenecek.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarının artırılmasını "normalleşme" adımı diye nitelese de iktisatçılar söz konusu tutarın eksi 29 milyar dolara gerileyen net rezervlerdeki tabloyu örtbas etmek için kullanılacağına dikkati çekiyor. 

<< Önceki Haber Kasada döviz kalmayınca... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER