Baransu’nun babası: Oğlum o haberleri yazmasaydı içeride tutanlar yanmıştı

Can Dündar ve Erdem Gül için özgürlükçü bir karar veren Anayasa Mahkemesi, Mehmet Baransu’nun başvurusunu reddetti. Kararla birlikte babası adeta yıkıldı. Oğlunun yaptığı haberlerin önemine işaret eden Bahattin Baransu, yaşananları ‘mum’ misaliyle açıkladı.

Mehmet Baransu'dan medyaya operasyon açıklaması

Video: Arşiv

Balyoz darbe planlarıyla ilgili haberleri gerekçe gösterilerek tutuklanan ve 15 aydır cezaevinde bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuru reddedildi. 

Kararla birlikte babası adeta yıkıldı. Oğluna yönelik hak ihlalinin görmezden gelinmesine anlam veremediğini belirten Bahattin Baransu,

“Oğlum Balyoz haberlerine imza atmamış olsaydı, Mehmet’i içeride tutanların şimdi başları yanmıştı. Belki çoğusu içerideydi. 

Mehmet mum misali etrafı aydınlattı fakat kendisi yandı.” dedi. 

AYM’nin yakın zamanda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği özgürlükçü kararı hatırlatan Baransu, oğlunun da onlar gibi gazetecilik yaptığı için yargılandığını vurguladı. 

“Ben onlar tahliye olunca çok sevindim. Gönül ister ki cezaevinde olan tüm masumlar da bu şekilde tahliye olsun, sıcak yuvalarına kavuşsun. 

Ama Mehmet Baransu’ya sıra geldiği zaman ‘hak ihlali yok’ dediler. Bu, kişiler rahatça bekletilebilir, işkence edilebilir anlamına geliyor.” eleştirisinde bulundu.

Türkiye’de hukukun kalmadığını, kendilerinin adaletin tecelli edeceği günleri beklediklerini anlatan baba Baransu şöyle devam etti:

“Mehmet gibi tutuklu olan diğer gazeteciler, hakimler, polisler içeride. Bunların hepsi bir gün hürriyetine kavuşacaktır. 

Bu kişilere bu zulümleri yapanlar da cezalarını çekecekler. Mehmet’in yargılandığı bazı duruşmaları izledim. 

Hiç ara vermeden sabah 10.00’da savunmaya başlayıp gece 10’a kadar savunma yaptığı oldu. 

Mahkeme heyeti de bunu sabırla dinledi, bunun için müteşekkirim. 

Fakat karar verme aşamasına geldiklerinde zorlanıyorlar. Acaba biz adilane karar verirsek başımıza ne gelir düşüncesi oluyor gibi. 

Mesela açığa alınabilirler, sürülebilirler, Mehmet Baransu gibi iftiraya maruz kalabilirler. Aleni olarak değil de ben bu şekilde algıladım.”

AYM’nin kararı yanlış

İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, Baransu ve diğer tutuklu gazetecilerin hak ihlaline uğradığını belirtti. 

Baransu ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan tüm gazeteciler için tutuksuz yargılamanın esas olduğunu hatırlatan Günday, 

“Anayasa Mehkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karar tamamen doğru, Baransu hakkında verdiği karar tamamen yanlıştır.” dedi. 

Şu anda cezaevinde tutukluluğu yılları bulan gazetecilerin olduğunu kaydeden Günday, Dündar ve Gül kararında olduğu gibi 

Baransu hakkında da tutuksuz yargılanma kararı verilmesini beklediğinin altını çizdi: “Yaptığı işi beğenirsiniz ya beğenmezsiniz, Mehmet Baransu bir gazetecidir. Gazetecilik faaliyeti içeresinde yapmıştır bunu.” 



<< Önceki Haber Baransu’nun babası: Oğlum o haberleri yazmasaydı içeride... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER