Baransu'nun eşi ve avukatı konuştu

Anayasa Mahkemesi, gazeteci Mehmet Baransu’nun ‘tutuksuz yargılanma’ konusunda yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı. Dosyayı Genel Kurul’a bile taşımadan, ‘tutuklu yargılanma’ kararında hak ihlali olmadığına hükmetti. Baransu, 14 aydır tutuklu. Mehmet Baransu’nun eşi Nesibe Baransu ve avukatı Sercan Sakallı, karar sonrası nasıl hareket edeceklerini açıkladı.

Baransu'nun eşi ve avukatı konuştu

Anayasa Mahkemesi (AYM) ‘Ergenekon’ ve ‘Balyoz’ darbe planlarına dair yaptığı haberler nedeniyle 14 aydır tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu’nun bireysel başvurusunu oy çokluğu ile reddetti. Baransu’nun 24 Nisan 2015’te yaptığı bireysel başvuruyu 13 ay sonra değerlerdiren Yüksek Mahkeme, ‘tutuklu yargılanma’ kararında hak ihlali olmadığına karar verdi. Baransu hakkında henüz iddianame bile hazırlanmadı. Mehmet Baransu’nun Avukatı Sercan Sakallı, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını kaydetti.

Gazeteci Baransu’nun ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapmış olduğu başvuruyu değerlendiren AYM İkinci Bölüm üyeleri, konuyu Genel Kurul’a götürmeye bile gerek görmedi. ‘Ret’ kararı oy çokluğu ile alındı. Oysa Yüksek Mahkeme daha şubat ayında, MİT TIR’ları haberleri gerekçesiyle tutuklu yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında, hak ihlali kararı vermişti.

Erdoğan: Karara saygı duymuyorum
O zamanki kararında basın özgürlüğü vurgusu yapan Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidar partisinin ağır eleştirilerine maruz kalmıştı. Yüksek Mahkeme’yi hedef alan Erdoğan’ın, “AYM’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum.” şeklindeki ifadeleri büyük tepki çekmişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan ise 5 Nisan’da Saray’a giderek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşık 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti. AYM bugün verdiği karar ile, daha önce basın özgürlüğü konusundaki açıklamalarıyla da çelişmiş oldu.

Can Dündar ‘eşitlik’ istemişti
Can Dündar, önceki  gece paylaştığı tweet’te, AYM’nin kararını verirken ‘eşitlik’ ilkesini göz önünde bulundurması gerektiğine dikkat çekmişti. Dündar ,“Anayasa Mahkemesi, kendi yetkilerini savunmalı ve bize tanıdığı hakları,eşitlik gereği Baransu ve diğer tutuklu gazetecilere de sağlamalıdır.” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca, AYM’nin değerlendirmesi öncesi çok sayıda akademisyen ve Mehmet Baransu’nun özgürlüğü için ‘Baransu Tutuksuz Yargılansın’ bildirisi yayımlanmıştı. Bildiri sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştı.

Adaleti AİHM’de arayacağız

Mehmet Baransu’nun eşi Nesibe Baransu, dosyayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Baransu, “Burada adil bir sonuç beklemiyordum açıkçası. Ama insan yine de nefes aldığı müddetçe ümit taşır, bendeki de böyle bir hissiyattı sadece. AYM, basın ve ifade özgürlü kapsamındaki hak ihlalini görmezden geldi. Mehmet Baransu, 15 aydır iddianamesi dahi yazılmadan tutuklu. Neye dayanarak Baransu’nun tutukluğunda ihlal yoktur kararı verebiliyorsunuz? Bu nasıl bir çifte standart! Ancak pes etmek yok. Umutsuzluk yok. Kaldığımız yerden mücadelemize devam edeceğiz. Bundan sonraki adımımız ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak olacak. Türkiye sınırları içerisinde bütün uğraşlarımıza rağmen bulamadığımız adaleti, umarım AİHM’de bulacağız.” ifadelerini kullandı.

AYM kişiye göre karar verdi

Mehmet Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı AYM’nin içtihatlara aykırı davrandığını söyledi. Yüksek Mahkeme’nin kişiye göre karar verdiğini ifade eden Avukat Sakallı, şunları kaydetti: “Erdem Gül ve Can Dündar başvurusunda “basın ve ifade hürriyeti” ihlali bulan AYM, Mehmet Baransu başvurusunu reddetmiştir. AYM Anayasa’daki eşitlik ilkesini hiçe sayarak kişiye göre karar vermiştir. Bundan sonraki aşamada en kısa sürede AİHM nezdinde başvurumuzu yapacağız.”

Can Dündar kararı 80 günde verildi

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül, silah dolu MİT TIR’larına ilişkin yaptıkları haber sebebiyle 27 Kasım 2015’te tutuklanmıştı. Avukatları aracılığıyla 6 Aralık 2015 Anayasa Mahkemesi’ne başvurdular. AYM, dosyayı 25 Şubat’ta karara bağladı. ‘Hak ihlali’ olduğuna hükmetti. Kararın gerekçesinde, “Kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılması için mevcut delil durumu yeterli değil.” denildi. Karar üzerine Can Dündar ve Erdem Gül, aynı gece tahliye edildi.

Yeni Hayat
<< Önceki Haber Baransu'nun eşi ve avukatı konuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER