Barış çocuklarının Romanya'ya vedası, Eurovizyon'u gölgede bıraktı

Barış çocuklarının Romanya'ya vedası, Eurovizyon'u gölgede bıraktı

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin Romanya etabında gerçekleştirilen Şarkı Finali'nde birinciliği, "Bir Teselli Ver" şarkısıyla Kazakistanlı Kuralay Meirambek kazandı. Yarışmada birincilik madalyasını takdim eden Romen Bakan Andrei Dominik Gerea'nın çocukları da Türk okulunda okuyordu. Bakan Gerea, "Bu akşamki manzara, beni Eurovizyon'dan çok daha fazla etkiledi, kalite olarak eurovizyonun üzerinde... Muhteşem bir program oldu." diye konuştu.

Baştan sona coşku içinde geçen yarışmada jüri, ilk üçe girecek isimleri tespitte zorlandı. Paraguay ve Tacikistan'dan gelen öğrenciler ikinciliği, Romanya ve Ukrayna ise üçüncülüğü paylaştı.

Başkent Bükreş'in en büyük salonu Sala Palatului, dün muhteşem bir geceye sahne oldu. Romenler ve Bükreş'te ikamet eden Türklerin yanı sıra Romanya'nın Dobruca bölgesinden ve Bulgaristan'dan gelen soydaşlarla Türkiye'den gelen davetliler 4 bin kişilik salona sığmadı.

Baştan sona heyecan ve yoğun coşku içinde geçen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Şarkı Finali'nde, Enes Kanter'in salonu Romence selamlaması büyük heyecan oluşturdu.

GHEORGHE ZAMFİR: İYİLİĞİN İNŞASINDA ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN

Konuklara küresel müzik ziyafeti sunan öğrencilerin performansı, salondaki coşkuyu hep zirvede tuttu. Romantik şarkılar beraberce söylendi, hareketli parçalarla halaylar çekildi. Program boyunca sallanan rengarenk bayraklar, programın dostluk ve kardeşlik ruhunu yansıttı.

Salonu dolduran konuklar sadece şarkılarla değil, halk oyunlarıyla da coştu. Kazak, Kırgız ve Tanzanyalı öğrencilerin, Türkiye'nin farklı yörelerinden sundukları danslar seyir zevki yaşattı.

Jüri başkanı dünyaca ünlü Romanyalı panflüt virtüözü Gheorghe Zamfir, bütün öğrencilerin gönüllerde birinci olduğuna vurgu yaptı. Çocukların verdiği aşk, sevgi, barış ve kardeşlik mesajının hepsinden önemli olduğuna değinen Zamfir, "Yeni bir dünyayı; barışın, kardeşliğin dünyasını kurmak için kararlılıkla çalışan organizatörleri kutluyorum. Hakkın, adaletin, iyiliğin ve kardeşliğin inşasında Allah size yardım etsin." temennilerinde bulundu.

Finalde 'Bir Teselli Ver' isimli şarkıyı seslendiren Kazakistanlı Kuralay Meirambek birinciliğe layık görüldü. Meirambek'e madalyasını, Romanya Enerji Bakanı Andrei Dominik Gerea taktı.

KIZLARI TÜRK OKULUNDA OKUYAN ROMEN BAKAN: ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNE TİTREYEN ÖĞRETMENLERİMİZİ KUTLUYORUM

Bir soydaşla evli olan ve kızları Türk okulunda okuyan Bakan Gerea'nın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Lumina Eğitim Kurumları'nı Türk kültürünün olduğu kadar Romen kültürünün de en güzel ve etkili propagandasını yaptığı için tebrik etmesiyle salon alkışa boğuldu. Misafirler uzun sure 'Romanya, Romanya' diye tezahürat yaptı. Romen Bakan bu ilgiye, Türkçe 'Çok teşekkür ederim' sözleriyle karşılık verdi.

Romanya Enerji Bakanı, alkışlarla kesilen konuşmasında şunları dile getirdi: "Bu akşam sizin karşınızda bir veli olarak bulunuyorum. Yanımda eşim Ayten'le birlikte. Bir parlamenter, bir başkan, devletin zirvesinde biri olarak değil, Allah'ın bir lütfu saydığım evlatlarımın babası olarak huzurunuzda bulunuyorum. Kızlarım, Lumina okullarında okuyor. Onları en güzel şekilde yetiştirmeye çalışan, onlar üzerine adeta titreyen öğretmenlerimizi içtenlikle kutluyorum. Türkçeyi konuşamasam da bu akşam okunan parçaları anladım. Müzik, kalpleri, insanları, ülkeleri birleştiriyor. Dün akşam Romanya adına yarışan şarkı "çocuklarımızı ihmal etmeyelim" mesajı veriyordu. Çocuklar bizim geleceğimiz; çocuklar insanlığın geleceği. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürecek onlar. Bu yüzden onlara en iyi şartları hazırlamalıyız."

BAKAN GEREA: EUROVİZYON'DAN DAHA GÜZEL

Hınca hınç dolu salonda icra edilen program Romen devlet yetkililerinin de takdirini kazandı. Geceyi 'fantastik' olarak niteleyen Romanya Enerji Bakanı Andrei Dominik Gerea, eurovizyonla karşılaştırma yaparak şunları söyledi: "Dün Romanya olarak Eurovizyon'da sahneye çıktık. Size şunu söyleyeyim ki, bu akşamki manzara beni, Eurovizyondan çok daha fazla etkiledi, kalite olarak eurovizyonun üzerinde. Muhteşem bir program oldu. Birbirinden yetenekli, harika çocuklar hepsi."

Jüri oylamasında, ikinci ve üçüncülük için kürsüye ikişer öğrenci davet edildi. İkincilik ödülü Paraguay ve Tacikistan'dan gelen öğrencilerin oldu; Romanya ve Ukrayna sahneye çıkan öğrenciler de üçüncülüğe layık görüldü.

KAZAKİSTAN'I DÜNYAYA DUYURDUĞUM İÇİN MUTLUYUM

İkinci gelen öğrencilerin madalyası, Bükreş Valisi Paul Nicolae Petrovan tarafından takdim edildi. Üçüncülük ödüllerini ise Türkçeder Başkanı Ali Ursavaş takdim etti.

Yarışmanın birincisi Kuralay Meirambek, sıcağı sıcağına duygularını Cihan'a anlatırken, Kazakistan'ın adını dünyaya duyurmaktan mutlu olduğunu söyledi. "Ben çok mutluyum. Çok çalıştık ve kazandım, hepinize çok teşekkürler Kazakistan'ın ismini büyün dünyaya çıkardım o yüzden ben çok mutluyum şimdi." şeklinde konuşan Kuralay'la fotoğraf çektirmek isteyen konuklar birbirleriyle yarıştı. Yoğun ilgi yüzünden öğretmeni Kuralay'ı adeta kaçırarak otobüse yetiştirebildi.

BÜKREŞ VALİSİ: BÜKREŞ'TEN DÜNYAYA BARIŞ MESAJI GİTSİN

Hafta içinde makamında ağırladığı öğrencileri sahnede seyretmek için gelen Bükreş Valisi Paul Nicolae Petrovan ise çocukların Bükreş'ten dünyaya barış mesajı götürmesini diledi. Petrovan, "Buraya memleketlerinin elçileri olarak geldiler; onları bağrımıza bastık. Şimdi evlerine Romanya'nın ve Türkiye'nin elçisi olarak dönüyorlar. Buradan bütün dünyaya barış ve dostluk ve işbirliği mesajını götürsünler." dedi.

PROF. BLİDARU: DAHA GÜZEL BİR DÜNYAYI BU ÇOCUKLAR KURACAK

Yarışmayı izleyen Prof. Gheorghe Blidaru, çağın mütefekkiri olarak zikrettiği Fethullah Gülen'e atıf yaptığı değerlendirmesinde, "Şunu belirtmeden geçmeyeyim: Çağımızın büyük mütefekkiri Fethullah Gülen'in dediği gibi, hepimiz bir sevgi denizinde yıkanıyoruz. Barış, anlayış, tolerans denizinde. Bu akşam gördüğümüz çocukları kutluyorum, onlarla seviniyorum. Şuna kaniyim ki, daha güzel bir dünya, işte bu çocuklarla olacak.' ifadelerini kullandı.

MEHMET ALTAN: TÜRKÇEYİ SEVENLERİ SEVMEYENLER ZUHUR ETTİ MAALESEF...

Program çıkışında konuklar, jüri üyeleriyle fotoğraf çektirmek için adeta yarıştı. Kinayeli bir üslupla duygularını dile getiren gazeteci Mehmet Altan, "Kültür ana dil demektir. Ana dilleri sevenlerin tümünü seviyoruz. Dolayısıyla Türkçeyi sevenleri de seviyorum. Maalesef son zamanlarda Türkçeyi sevenleri sevmeyenler zuhur etti. Onları sevmiyoruz. Bütün emeği geçenleri, bu muhteşem gecede payı olanları, bu gecenin muhteşem vasfına yardım eden herkesi kutluyorum." şeklinde konuştu.

ENES KANTER: HEPSİ BİRİNCİ

NBA yıldızı ünlü basketbolcu Enes Kanter ise "Hepsi inanılmazdı. Benim gönlümde hepsi birinciydi. Bu tür organizasyonlarla sevgi dili, aşk dili Türkçeyi her yere yayıyoruz. Romanya'da ilk defa bir grubun kalkıp Antep havasıyla halay çektiğini gördüm. Bunu başka bir organizasyonda göremeyiz. Böyle bir organizasyonu yakında ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız." ifadeleriyle duygularını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Romanya'da gösterime giren Bahara Yolculuk filminin başrol oyuncusu Gürol Güngör de bir başka ilgi odağı isimdi. Özellikle Kırgız öğrencilerin ilgisiyle karşılaşan Güngör, imzalı film posterini öğrencilere dağıttı.

KONUKLARIN ORTAK İZLENİMİ: MUHTEŞEM BİR GECEYDİ

Sala Palatului'yi dolduran seyirciler, muhteşem gösteriden oldukça memnun kaldı. Türkiye'den gelenlerle Romanya'dan ve Bulgaristan'dan katılan soydaşların ortak fikri, "muhteşem bir gece" olduğu yönündeydi.

Türkiye'den bir konuk, "İstanbul'dan geliyorum; bir inşaat firması sahibiyim. Buraya geldim. Bu geceye katıldım, gerçekten nefis bir gece. Dünyada barışın bu şekilde elde edileceğine inanıyorum. Bunu hazırlayanlara çok teşekkür ederim." dedi.

Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden gelen bir misafir ise şöyle konuştu: "Hakikaten çok emek sarf edilmiş. Geçen yıl bizim oradan dört kişi gelmiştik; bu sene kırk kişi geldik, iki minibüs tuttuk."

Bir başka Bulgaristanlı soydaş da, "İnsan duygularını anlatamıyor ya, biz de bazen ağlayarak anlatabiliyoruz, izlerken duygulanıyoruz... Böyle bir yerde bulunmak çok güzel bir şey, herkese inşallah nasip olsun." dedi.

DOBRUCALILAR: MEMLEKETİMİZ BİZİ HİÇ YALNIZ BIRAKMIYOR

Şarkı Finali'ne Romanya'nın Dobruca bölgesinden 700 kadar soydaş da katıldı. Soydaşlardan biri, duygularını şöyle dile getirdi: "Biz de çok seviniyoruz. Türküz, bu memlekette yaşıyoruz; ama memleketimiz bizi hiç bir zaman yalnız bırakmıyor. Bize destek oluyorlar. Programınızı çok çok beğendik."

Bir başka soydaş ise heyecanını, "Biz Romanya'da yaşıyoruz, Mecidiye'den geldik. Çok güzel şeyler gördük. Muhteşemdi. Çok heyecanlıyım, dilim tutuldu." şeklinde dile getirdi.

Başkent Bükreş'teki görkemli gece, ev sahibi Türk okullarının yurt dışından gelen konuklara verdiği ikramla sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Barış çocuklarının Romanya'ya vedası, Eurovizyon'u... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER