Barolar 'askıya alınan Anayasa' için uyardı

21 baro başkanı, Bozcaada'da yaptıkları toplantının ardından ortak bildiri yayınladı.

Barolar 'askıya alınan Anayasa' için uyardı

Aralarında, Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir başkanlarının da bulunduğu 21 baro başkanı, Bozcaada'da yaptıkları toplantının ardından ortak bildiri yayınladı.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'nin, çok sıkıntılı günlerden geçtiğine, hızla bir kardeş kavgasına, bölünmeye ve kaosa sürüklendiğine dikkat çekilen bildiride, “Türkiye'yi kanlı bir boğazlaşmaya götürecek birtakım provokasyonlara karşı uyanık olunmalı” denildi.

‘HUKUK DEVLETİ YARA ALDI’

“Emperyalist bir planlama içerisinde Anayasal sisteme, üniter devlete, ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı sözde özerklik ilanlarıyla fiili, eylemli bir kalkışma ve ayaklanma söz konusudur. Daha vahimi, Anayasa ve hukuk bizzat ülkeyi yönetenler tarafından askıya alınarak, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliği yok edilmiş, hukuk devleti büyük yara almıştır” ifadesine yer verilen bildiride özetle şöyle denildi:

“ANAYASA’YI İHLAL ETTİ”

“Anayasa'ya bağlı kalacağına, hukukun üstünlüğünü gözeteceğine ant içmiş olan Cumhurbaşkanı, Anayasa'dan kaynaklanmayan yetkileri kullandığını, rejimin fiili olarak değiştirildiğini açıkça ikrar etmiştir. Oysa Anayasa'ya göre hiç kimse Anayasa'dan kaynaklanmayan bir yetkiyi kullanamaz.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı'nın seçilme usulü değişmişse de, yetkilerinde yasal bir değişiklik olmamıştır. Bu durumda hukuki bir değişiklik olmadığı halde, fiili olarak Anayasa'nın değiştirildiği Anayasal sistemin uygulanmayacağı itiraf edilmiştir. Bu ciddi bir hukuksuzluktur. Meclis, Cumhuriyetin savcıları ve yargı bunun gereğini yapmalıdır.”

"BİR KİŞİ ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLÜYOR"

Eskişehir'de sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer, parti olarak hükümet kurma çalışmaları boyunca hep "önce Türkiye" duygusuyla hareket ettiklerini söyledi. AKP'ye gönderme yaparak, "Diğer partiler gibi 'önce partimiz', 'önce sarayımız' demedik" ifadesini kullandı. Çakırözer şunları söyledi:

‘SORUNLAR ÇIĞIRINDAN ÇIKTI’

"Bir kişinin ülkeyi nasıl felakete sürüklediğini herkes görüyor. Ekonomik sorunlar ortada, toplumsal sorunlar çığırından çıktı. Herkes erken seçimin neden yapıldığının gayet farkında. Halkımız aynı 7 Haziran'da olduğu gibi 1 Kasım'da da tarihi ders verecek. 13 yıl önce bir kasım günü gelen bu iktidar, yine bir kasım günü koltuğunu bırakmak zorunda kalacak."
<< Önceki Haber Barolar 'askıya alınan Anayasa' için uyardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER