'Başbakan darbe gecesi Ilgaz Tüneli'nde saklandı'

CKP'li Özel 15 Temmuz iddiasını tutanakla 'belgeledi': Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, Darbe Komisyonu'na verdiği ifadede 'Başbakanımız Ilgaz'a döndü krizi Bolu Karayolları şantiyesinde yönetti” dedi.

SHABER3.COM

TBMM’deki 23 Nisan özel oturumunda Başbakan Yıldırım’ın 15 Temmuz gecesi Ilgaz Tüneli’nde saklandığını öne süren CHP Grup Başkanvekili Özel, iddialarını ispat için Meclis Darbe Komisyonu tutanaklarını açıkladı.

Özel, “Konuşmamda bir ‘iddia’yı değil, somut gerçekleri ifade ettiğimi bir kere daha kamuoyunun bilgisine sunuyorum” dedi.

Özel’in Meclis Darbe Komisyonu tutanaklarına dair yazılı açıklaması şöyle:

“TBMM’deki özel oturumda, 15 Temmuz darbe girişimi gecesine ilişkin olarak kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda bürokratların tutanak altındaki konuşmalarından alıntılar yaparak, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın o gece nerede olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundum.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, 3 Kasım 2016 günü Araştırma Komisyonu’na yaptığı açıklamada, darbe girişimi gecesine ilişkin olarak, “Başbakanlık korumaları Başbakanımıza konutundan ayrılması gerektiğini söylemiş ancak kendisi konutundan ayrılmayı reddetmiştir. Ancak daha sonra 5 tankın Başbakanı almak üzere konuta yaklaştığı bilgisinin alınması sonrası, Başbakanımız krizi konuttan yönetme imkanının kalmadığını görünce kara yoluyla Ankara’ya doğru hareket etmiştir. Krizi bir süre Bolu Karayolları şantiyesinde yönetmiştir” ifadelerini kullanmış, bu ifadeler 3 Kasım 2016 gününe ait 81 sayfalık komisyon tutanağının 8’inci sayfasında yer almıştır.

Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, komisyona ayrıca “Ilgaz çıkışında bir jandarma aracı tarafından Başbakanımızın konvoyuna ateş açılmış, bunun üzerine konvoy tekrar Ilgaz’a dönmüştür. Kriz yönetimine Ilgaz’dan devam edilmiş” ifadesini kullanmış, bu sözler de tutanağın 10’uncu sayfasında bu biçimiyle kullanılmıştır.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın 1 Kasım 2016 günü Araştırma Komisyonu’nda, “Cumhurbaşkanımız havada olduğunu bize söylemedi. Ben Cumhurbaşkanımızın İstanbul’a geleceğini bilmiyordum. O anda havadaymış yani o da onu bizle direkt paylaşmadı yani İstanbul’a iniyorum havadayım demedi ama anlıyorsunuz yani ‘Kule çok önemli Mustafa Bey’ deyince bir yorum yapıyorsunuz siz… On-on beş dakika içinde kuleyi aldılar ve biz döndük Cumhurbaşkanımıza ‘Kule alındı’ dedik ve ondan sonra indi” ifadelerini kullanmış, açıklamaları komisyon tutanağının 34’üncü sayfasında yer almıştır.

Genel Kurul’da yaptığım açıklamaların tamamının Araştırma Komisyonu’nda ilgili kurum yetkililerinin ifadelerinden alıntılanarak kullanıldığı, sayfalarını da verdiğim tutanaklardaki ifadelerle ortadadır. Konuşmamda bir “iddia”yı değil, somut gerçekleri ifade ettiğimi bir kere daha kamuoyunun bilgisine sunuyorum.”
<< Önceki Haber 'Başbakan darbe gecesi Ilgaz Tüneli'nde saklandı' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER