Başbakan Davutoğlu, Sur Eylem Planı'nı açıkladı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Sur'daki Hasan Paşa Hanı'nda 'Sur Eylem Planı'nı açıkladı.

Davutoğlu, planla ilgili şu bilgileri verdi:

"UNESCO Kültürel Mirası çerçevesinde Diyarbakır surları korunacak. Her bir burç, tarihi özelliğine göre kültürel bir alan haline dönüşecek. Bir müjdeyi daha vereyim: Surların eksik kalan kısımlarını aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Diyarbakır surlarını aslına uygun şekilde koruyacağız. Burçları da kültür mekanları haline dönüştüreceğiz.

Hevsel Bağları'nı hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. Hevsel Bahçeleri'ni doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine, ziyaretine açık hale getireceğiz.

Ulu Cami ve civarını, Hasan Paşa da dahil olmak üzere binlerce Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Cami'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız.

İçkale ve Hazreti Süleyman civarını aynı şekilde koruyacağız. O bölgeyi inanç turizminin ikinci ayağı ve kilisesiyle, camisiyle, İçkale'nin içindeki tarihi eserleriyle birlikte örnek bir tarihi mekan olarak, tamamıyla Diyarbakır tarihi eserlerinin dokusuna uygun olarak yeniden inşa edeceğiz.

Alipaşa ve Lalabey mahalleleri; o alanı örnek bir Diyarbakır mahallesi haline dönüştüreceğiz. Merkezde Ulu Cami ve civarı, bir uçta Hazreti Süleyman, İçkale diğer uçta Alipaşa ve Lalabey mahalleleri yavaş yavaş Diyarbekir aslına uygun bir şekilde ihya sürecini gerçekleştireceğiz.

Son olaylarda ciddi tahribat görmüş Fatihpaşa, Dört Ayaklı Minare ve Ulu Cami ile İçkale arasındaki mahalleler bu anlamda yeniden tanzim edilecek. Fatihpaşa'nın her taşını ince işçilikle tekrar inşa ve ihya edeceğiz. Bu hat tarihi dokuları tescil edilmiş bütün binalar korunarak ayağa kaldırılacak.

Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan var. Bütün binaların dış cepheleri Diyarbakır mimarisine uygun şekilde restore edilecek.

Bilinsin ki bundan sonra hiç kimse, hiçbir Diyarbekirlinin evine gelip de 'kapını bundan sonra açık tutacaksın, ben istediğim zaman girebilirim' diyemeyecek.

Diyarbakır'ın ev kültürü ile yaşaması konusunda gerekli adımları atacağız.

Dicle Vadisi projesi ile Diyarbakır nefes alan ve doğayla bütünleşen bir şehir haline gelecek.

Diyarbakırlı mütefekkir Ali Emiri'nin adına bir kütüphane inşa edeceğiz."

"SUR NAMUSUMUZDUR, DİYARBAKIR ŞEREFİMİZDİR"

Davutoğlu, konuşması sırasında Sur Eylem Planı ile ilgili animasyon filmi de izletti.

Davutoğlu, ardından şunları söyledi: "Her ne suretle olursa olsun teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihya edilinceye kadar bir an bile durmayacağız. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Bütün yaraları saracağız. Aç ve açıkta kimse kalmayacak. Diyarbakır'ı titizlikle yeniden inşa edeceğiz. Diyarbekir'in kapanan iş yerleri, duran ekonomik hayatı tekrar canlandırılacak. Bu olaylar dolayısıyla maalesef 26 otel kapanmak zorunda kaldı, birçok esnaf dükkanını kapatmak durumunda kaldı. Bunların hepsinin tek tek açılmasına bizzat destek olacağız. Hayatı tekrar canlandıracağız. Ulu Cami yüreğimizdir, Sur namusumuzdur, Diyarbakır şerefimizdir. Öyle koruyacağız." CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu, Sur Eylem Planı'nı açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER