Basın Konseyi: İfade özgürlüğüne saygı duyulmalı


Basın Konseyi, FOX Tv ana haber sunucusu Fatih Portakal'ın siyasi bir parti liderinin sağlığı hakkında hazırladığı ankete aynı parti tarafından sert şekilde eleştirilmesinin kabul edilemeyeceğini açıklayarak, ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiği hatırlatıldı.

Konu ile ilgili Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "FOX Tv ana haber sunucusu Fatih Portakal'ın, gazetecilik refleksiyle bir siyasi parti lideri hakkında sosyal medyada hazırladığı anket için ilgili siyasi parti tarafından gösterilen tepki eleştiri sınırlarının ötesindedir.

Bir muhalefet partisi liderinin sağlığıyla ilgili bilgiler her zaman kamuoyunu ilgilendiren bir haberdir. Bu nedenle, gazetecinin basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde hazırladığı anket gerekçe gösterilerek, MHP'nin resmi twitter hesabından gazeteciye hitaben söylenen, 'soytarı-alçalmış-insanlığını yitirmiş' şeklindeki ifadeler bir siyasi parti ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır.

Herkes görüşlerini açıklama ve anlatma özgürlüğüne sahiptir.

Eleştiri, en doğal haktır. Ancak ifade özgürlüğü ve görüş açıklama temel hakkının evrensel niteliği, ulusal ve uluslararası normlarla da belirlenmiştir. Bu çerçevede, MHP yetkililerin eleştiriler karşısında daha hoşgörülü olmaları, verecekleri tepkide ölçülü olmaları onlardan beklenen bir davranıştır.

Basın Konseyi olarak; demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez koşulu olan ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarında da açıklandığı üzere, kabul edilebilir eleştiri sınırlarının özel şahıslarla kıyaslandığında siyasi kişilikler açısından daha geniş olduğunu bir kez daha vurguluyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber Basın Konseyi: İfade özgürlüğüne saygı duyulmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER