'Basına şiddet her geçen gün artıyor'


"Özgürlük İçin Basın" projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre 2015 yılının başından itibaren 29'u akreditasyonla ilgili olarak 84 yayın engeli, 731 erişim engeli tepsit edildi. Bu süre zarfında 16'sı kadın ve 69'u erkek olmak üzere toplam 85 gazeteci gözaltına alındı. 9,5 ay içinde 77 gazeteci hakkında suç duyurusunda bunuldu, soruşturma açıldı, 123 gazeteci hakkında dava başlatıldı, 4 gazeteciye hapis cezası verildi.

Sivil Düşün AB Programı kapsamında Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen, "Özgürlük İçin Basın" Avrupa Birliği projesinin İzmir ve Ege Bölgesi toplantısı, Ege Üniversitesi (EÜ) Lokali'nde yapıldı. Toplantıda basın mensupları ve basın kuruluşlarına şiddetin her geçen gün arttığı belirtildi. Toplantıya İzmir ve Ege Bölgesi Komitesi Başkanı, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Av. Ufuk Karhan, Haber Hürriyeti Gazetesi İmtiyaz Sahibi İbrahim Irmak, gazeteci Reşit Çağlayangil, Yeni Asır Bölge Haberleri Müdürü Ali Kayadibi, EÜ TV Haber Müdürü Levent Konuş, Ekonomik Çözüm Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yener Özkesen, Son Dakika Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Azime Molla, Ege Telgraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Engin Uğur Ağır ve Özgürlük İçin Basın proje asistanı Merve Kartal katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, "Biz basın için olumlu olan tüm çalışmaların içinde olmak istiyoruz. Amacımız, basın özgürlüğünün sonsuza kadar sürmesi. Basın, içinde özgürlük olmadan bahsedilemez. Bizler her ay bu toplantıları yaparak bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporları daimi komiteye aktarıp Avrupa Birliği'ne doğru bir şekilde ulaştırmayı istiyoruz. Kitle iletişim araçlarına yapılan olumsuzlukları bizim penceremizden sunmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de ne abartıyoruz ne de az gösteriyoruz, birebir aktarıyoruz." diye konuştu. Basın özgürlüğünün önemini vurgulayan Kavaklı, "Basın özgürlüğü haberin kaynağından okuyucuya, izleyiciye, dinleyiciye ulaşıncaya kadar hiçbir kesintiye tâbi olmaması demektir. Gazeteci, bu özgürlüğü taşımadığı takdirde haber yapamaz. Atatürk'ün de bahsettiği gibi, 'Basın özgürlüğünden doğan sakıncaların giderilme aracı, yine basın özgürlüğüdür.' Yani özgürlüğü kısmak mümkün değil, daha fazla arttırmak gerekir." dedi.

İbrahim Irmak ise gazetecilerin, yaşadıkları sıkıntılar karşısında seslerini çok fazla çıkarmadığını, paylaşmaktan çekindiklerini söyledi. Bu tür problemlere karşı destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

'BASINA ŞİDDET OLAYLARINDA ARTIŞ VAR'

Proje asistanı Kartal ise gazetecilere yapılan şiddete değindi. Kartal, "Yazdığımız raporlara baktığımızda, maalesef 2014'ten itibaren basına yönelik şiddet oranında bir artış olduğunu görüyoruz. Son yaşanan olaylar da bunun göstergesi." dedi. 2015 yılının başından itibaren 29'u akreditasyonla ilgili olarak 84 yayın engeli ve 731 erişim engelinin tespit edildiğini belirten Merve Kartal, bu süre zarfında 16'sı kadın ve 69'u erkek olmak üzere toplam 85 gazetecinin gözaltına alındığını belirtti: "9,5 ay içinde 77 gazeteci hakkında suç duyurusunda bunuldu, soruşturma açıldı. 123 gazeteci hakkında dava başlatıldı, 4 gazeteciye hapis cezası verildi. 60 gazetecinin ise hakaret suçlaması yargıya intikal etti. Dokuzu kadın, 29'u erkek 38 gazeteciye şiddet uygulandı. Ayrıca toplam 50 gazeteci, sözlü ve fiziki şiddetin mağduru oldu." CİHAN
<< Önceki Haber 'Basına şiddet her geçen gün artıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER