Köşe yazısını Erdoğan'a hakaret sayıp dava açtılar

Gazeteciler yargı kıskacında. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün ardından Bugün Gazetesi yazarı Yavuz Baydar hakkında da Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı. Baydar,“hakaret” suçlamasını kabul etmedi.

Köşe yazısını Erdoğan'a hakaret sayıp dava açtılar

Özgür basını susturmaya yönelik baskıların ardı arkası kesilmiyor. Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök ve Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'dan sonra Bugün Gazetesi yazarı Yavuz Baydar hakkında da iki yazısı sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla kamu davası açıldı. Nefret söylemiyle mücadele adına sayısız yazılar yazan Baydar, ‘hakaret' suçlamasını kabul etmedi, “Soruşturma açılan başka pek çok meslektaşım gibi bu yazılarda da hiçbir hakaret niyeti yoktur, eleştiri hakkı kullanılmıştır.” dedi.

Baydar'a Bugün gazetesindeki “Tek hedef var artık; sorunlu iktidarı uzattıkça uzatmak” ve “Değişmiştir derken sistemi çökertmek ancak böyle olur” başlıklı iki yazısı nedeniyle dava açıldı. Söz konusu yazılarında Baydar'ın Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesi kapsamında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu işlediği ileri sürülüyor.

“ELEŞTİRİ VE HAKARET ARASINDAKİ SINIRI İYİ BİLİRİM”

35 yıllık gazetecilik hayatının 15 yılının ombudsmanlık (okur temsilciliği) yaparak geçtiğini ifade eden Baydar şöyle konuştu: “Medyada etik ve ahlakın kök salması için onca yıl elimden geleni yaptım. Yapmaya çalıştığım için bir kez Doğan bir kez de Sabah grubundan kovulma onuruna da mazhar oldum. İşim gereği eleştiri ve hakaret arasındaki sınırı gayet iyi bilirim. İçinde Cumhurbaşkanı'ndan ‘Sayın' sıfatıyla söz edilen ve eleştirel görüşlerden bir alıntının yer aldığı bu iki yazıda hangi mantığa göre hakaret bulunmuş, anlamakta güçlük çekiyorum.”

SORGULAMAK MESLEK SORUMLULUĞUMUZ

Eleştirel olmak, sorgulamak ve uyarmanın gazetecilik sorumluluğu olduğunu vurgulayan Baydar, “Anayasa'nın ve yasaların, ayrıca altında ülke olarak imzamızın bulunduğu uluslararası sözleşmelerin bize tanıdığı güvencelerle, en doğal hakkımız olan haber verme, iktidar odaklarını eleştirme hakkını -ki bu hak tüm yurttaşlara da aynen tanınmıştır- kullanıyoruz. Eleştirmeye de devam edeceğiz.” dedi. Baydar, “Dilerim bir gün hoşgörünün galebe çalacağı günlere de ulaşırız. Üzgünüm, medyamız ve ülke adına endişeliyim.” ifadesini kullandı. ZAMAN
<< Önceki Haber Köşe yazısını Erdoğan'a hakaret sayıp dava açtılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER