Başkan Yaşar: Türkiye'nin üretmekten başka şansı yok


Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Ticaret Borsası'nı (ATB) ziyaret etti. ATB Meclis Başkanı Erol Gemalmaz, Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir süre görüşen Yaşar, "Türkiye'nin üretmekten başka şansı yok" dedi.

ATB'yi ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Yaşar, "Türkiye'nin üretmekten başka şansı yoktur. Tarım ve hayvancılığımızı ihmal etmeden, sanayimizi de turizmimizi de büyütebilirdik, fakat bu yapılmadı. Bunun çeşitli nedenleri var ama en önemlisi desteklemeler. Ülkemizde tarım desteklemeleri yanlış yapılıyor. Üreticilerin yerine, tarla sahibine verilen desteklemeler amacına ulaşmıyor" dedi.

Akaryakıt ve girdi fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Yaşar, "Verimli araziler ekilirken, daha az verimsiz araziler değerlendirilmiyor. Çünkü akaryakıt ve diğer girdi fiyatları çok yüksek. Üretici, emeğinin karşılığını alamıyor ne yazık ki. Tarıma gereken değer verildiği takdirde Türkiye'nin dışarıdan hiçbir şey almasına gerek kalmaz. Görüyoruz ki, birçok tarımsal ürün ithal ediliyor. Yurtdışında daha ucuz, diyerek yapılan ithalat tarımımızı zayıflatıyor. Bizim ülke olarak dışarıya vereceğimiz dövizimiz yok. Benzer durumu ette de yaşıyoruz. Avrupalılar bizden daha ucuza et yiyor. Demek ki yanlış yapılan bir şey var. Öncelikle bu yanlışlarımızı düzeltmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ATB yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da yaptığı konuşmada, 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye'de tarım ve hayvancılığın geri plana atıldığını belirterek, "Sadece sanayileşme ile bir yere varılamayacağını geç de olsa anladık" dedi. Yavuz, gelişmiş ülkelerin sanayide ilerlerken, tarım ve hayvancılığı da ihmal etmediklerini vurgulayarak, "Bütçeden bu yıl tarım ve hayvancılığa 11.2 milyar lira destek verilecek. Bu önemli bir rakamdır. Ancak şunu belirtmekte yarar var. Tarım ve hayvancılık destekleri hedefine tam anlamıyla ulaşmıyor. Üreticiler desteklerden yeterince yararlanamadıklarını söylüyor. Tüketiciler ise ucuza tüketemiyor. Devlet ise verdiğinin karşılığını alamıyor. Yani tarım ve hayvancılık kesiminin içinde yer alanlar şikâyetçiler. Burada bir yanlışlık yapılıyor demek ki. Ürün planlaması için gerekli düzenlemeler yapıldı ama uygulamaya çeşitli nedenlerle geçilemedi. Verimlilikte de istenilen başarı düzeyine ulaşılamadı. Her bölgede bitkisel tarım yapılacak diye bir şey yok. Eğer, tarımsal üretim yeterli düzeyde gerçekleştirilemiyorsa, bu bölgelerde hayvancılık desteklenmelidir. Yani her bölgenin şartlarına göre bir ürün planlaması yapılmalı ve bu bölgelerde sadece belirlenen ürün deseni desteklenmelidir" açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Başkan Yaşar: Türkiye'nin üretmekten başka şansı yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER