Mülkiye Başmüfettişi'ne büyük ödül

Adana’dA Suriye'ye silah götürdüğü iddia edilen tırların durdurulmasında görev alan Jandarma personeli hakkında rapor hazırlayan Başmüfettiş Hilmi Dülger, AKP’den aday oldu.

Mülkiye Başmüfettişi'ne büyük ödül

Adana’da, Suriye'ye gitmek üzere mühimmat dolu olduğu iddia edilen tırların durdurularak aranmasına ilişkin olayda görev alan Jandarma personeli hakkında rapor hazırlayan Mülkiye Başmüfettişi Hilmi Dülger, AKP’den milletvekili adayı gösterildi.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre, Kilis’ten 2. Sırada aday gösterilen Dülger hazırladığı raporda, mühimmat dolu olduğu iddia edilen tırlarda silah taşınması olayı için “MİT’in bu faaliyetleri yasaldır” demişti. Oysa tırlarda silah taşındığı iddiasının çıkmasının ardından AKP hükümeti, kanunda değişiklik yapmış, “ancak Bakanlar Kurulu tarafından görev verilmesi halinde MİT’e operasyonel yetki tanınırken, istihbari faaliyetler çerçevesinde her türlü araç gereç kullanılması” mümkün hale getirilmişti.

SİLAH TAŞIMAK YASALMIŞ!
Mülkiye Başmüfettişi Mustafa Hilmi Dülger, Adana’da 19 Ocak 2014 günü içerisinde Süriye'ye götürülmek üzere mühimmat olduğu iddia edilen tırların durdurularak aranması olayında görevli Jandarma personeli hakkında rapor hazırlamıştı. Dülger’in hazırladığı raporda tırlarda mühimmat taşınmasıyla ilgili, “Kaldı ki MİT tarafından yasal olarak gerçekleştirilen bu faaliyetin ilgililer tarafından baştan beri bilindiği anlaşılmıştır” denilmişti. Raporda, savcılar ve kolluk görevlilerinin “Baştan beri planlanan yasa dışı örgütsel planın uygulamaya sokularak gizli kalması gereken MİT faaliyetlerinin kamuoyuna yansıtılmasına, Devletin ve kurumlarının itibarının zedelenmesine neden oldukları” ileri sürülmüştü. Oysa Dülger’in yasal olduğunu iddia ettiği MİT’in bu faaliyetinin ortaya çıkmasının ardından AKP hükümeti, MİT kanununda değişiklik yapmıştı.

SAVCILAR 1 EKİM’DE HAKİM KARŞISINDA
Yeni kanunla MİT’e “Ancak Bakanlar Kurulu tarafından görev verilmesi halinde operasyon yapma” ile “istihbari faaliyetler çerçevesinde her türlü araç gereç kullanma” yetkisi verilmişti. Kanuna eklenilen “araç ve gereç” kullanılması ifadesinden MİT’e silah taşıma-nakletme görevi verildiğinin anlaşılıp anlaşılmayacağı ve ya Bakanlar Kurulu’nun bu şekilde bir yetki vermesinin mümkün olup olmadığı uzun süre tartışılmıştı. Hukukçuların büyük çoğunluğu ise yeni kanunun da, MİT’e silah taşıma yetkisi vermediği görüşünde birleşiyor. Öte yandan, tırları durduran savcılar ve Alay Komutanı hakkında “örgüt ve casusluk” suçundan açılan davanın ilk duruşması 1 Ekim tarihinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülecek.

Adana’da silah dolu olduğu iddia edilen tırların durdurulmasında görev alan Jandarma Personeli hakkında rapor hazırlayan Mülkiye Başmüfettişi Hilmi Dülger, AKP’den milletvekili adayı gösterildi.
<< Önceki Haber Mülkiye Başmüfettişi'ne büyük ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER