Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen profesöre ikinci hapis cezası

Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen profesöre ikinci hapis cezası

Başörtülü öğrencilerin, toplu olarak eğitim gördükleri binalara girmesini ve okulda kalmasını engelleme suçlamasıyla İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ege Üniversitesi (EÜ) emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2012 yılında aynı suçlamayla İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Pekünlü, yine 2 yıl 1 ay hapis cezası almış, Yargıtay'ın kararı onamasının ardından 4,5 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti.

Başörtülü oldukları gerekçesiyle kendilerini okula almayarak eğitim haklarının engellendiğini belirten EÜ öğrencileri F.E., C.T., Z.Ö. ve N.G., Prof. Dr. Pekünlü'den şikayetçi olmuştu. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Pekünlü hakkında, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Davanın karar duruşmasına sanık Esat Rennan Pekünlü, avukatları Murat Fatih Ülkü, İrfan Koçana, Çetin Kadan, Nuriye Kadan ve Serkan Kuliç, müşteki öğrencilerin avukatları Mehmet Gün ve Hasan Erdoğan katıldı. Öğrenciler F.E., C.T., Z.Ö. ve N.G. ise duruşmaya katılmadı. Duruşmayı CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır da izleyerek, sanık Pekünlü'ye destek verdi. Hakim Süleyman Çekilmez, sanık Pekünlü'ye son savunmasını sordu. Pekünlü, daha önceki celselerdeki savunmasına ekleyecek bir şey olmadığını söyledi. Taraf avukatları da ekleyecek yeni bir şey olmadığını belirtti.

Hakim Çekilmez, taleplerin ardından kararını açıkladı. Sanık Esat Renna Pekünlü'yü, dört kız öğrencinin okula girişine izin vermeyerek eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırarak davayı bitirdi.

Esat Rennan Pekünlü'ye destek vermek için adliyeye gelen yaklaşık 100 kişilik grup ise, "Rennan hoca yalnız değildir" şeklinde slogan attı. Kararı değerlendiren Pekünlü'nün avukatı Ülkü , "Rennan Pekünlü, eğitim öğretim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bugünden itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu iddiası artık rafa kalkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin laik niteliği sarsılmıştır." dedi.

EÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görev yaptığı dönemde Prof. Dr. hakkında, 2011 yılında matematik bölümü öğrencisi F.N.G.'nin eğitim hakkını engellediği iddiasıyla dava açılmış, 2012 yılında sonuçlanan davada 2 yıl 1 ay hapse mahkum olmuştu. Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, cezasının infazı için 27 Kasım 2014 Perşembe günü Foça Açık Cezaevi'ne girmişti. Buradan, Nisan 2015'te tahliye edilmişti.

Pekünlü, ikinci kez aldığı 2 yıl 1 ay hapsin Yargıtay tarafından onanması halinde 5 ay daha cezaevinde yatacak. CİHAN
<< Önceki Haber Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER