Başsavcı Akarca: Kurulacak istinaf mahkemeleri adil yargılama için önemli


Yargıtay Cumhuriyet BaşsavcıMehmet Akarca, 12 Kasım tarihi itibariyle 461 bin 587 dosyanın Yargıtay Başsavcılığı arşivinde biriktiğini söyledi. 233 Yargıtay cumhuriyet savcısının bölümlerine göre dosyaları incelediğini ve karara bağladığını ifade eden Akarca, 10 yıldır kurulması planlanan Bölge İdare ve Bölge Adliye Mahkemeleri'nin 20 Temmuz 2016'da faaliyete geçeceğini kaydetti. İstinaf mahkemelerinin 15 ilde kurulacağını ve Yargıtay Başsavcılığı'ndaki dosya yükünün ciddi derecede azalacağını belirten Akarca, "İki dereceli yargılama bu şekilde 3 dereceli bir yargılamaya çıkmış oluyor. Adil yargılama hakkının gerçekleşmesi için biz bunun önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Mehmet Akarca, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin yeni dönem açılış dersinde öğrencilerle bir araya geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temel işleyişi hakkında bilgiler aktaran Akarca, 233 Savcının her gün onlarca dosyayla ilgilendiğini ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı arşivinde 461 bin 587 dosyanın görüşülmek için beklediğini aktardı.

Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 10 yıl önce kurulması planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen istinaf mahkemelerinin önümüzdeki yıl oluşturulacağını belirten Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosya yükünün bu mahkemelerle birlikte önemli şekilde azalacağını kaydetti. Akarca, "Ülkemizde 1 Haziran 2005 yılından beri yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Usul Kanunu yürürlüğe girmesi ile birlikte İstinaf Mahkemelerinin kurulması gündeme gelmişti. Ama şuana kadar kurulamadı. Yakın tarihte Resmi gazetede yayınlandı. 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle Adalet Bakanlığı ve HSYK, Bölge Adliye Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi adıyla anılan istinaf mahkemelerinin faaliyete geçeceğini ilan ettiler. 15 ilde Bölge Adliye Mahkemeleri kurulacak. Artık Yargıtay ile ilk derece mahkemeler arasındaki ara mahkeme görevini görecek ve İstinaf mahkemeleri denetim sisteminin yanında olay ve maddi denetimi yapacak. Hukuka aykırılığı tespit ettiği anda artık orada kararı bozarak yargılamayı kendisi yapacak. 2 dereceli yargılama bu şekilde 3 dereceli bir yargılamaya çıkmış oluyor. Adil yargılama hakkının gerçekleşmesi için biz bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünyada İstinaf olmayan memleket kalmadı." ifadelerini kullandı.

461 bin 587 dosyanın görülmesinde bazı davalara öncelik verildiğini de aktaran Akarca şöyle devam etti: "Zaman zaman arşivi rahatlatmak için öne aldığımız dosyalar oluyor ve bu şekilde arşivde yer açıyoruz. Öncelik sırası verdiğimiz, tutuklu dosyalar, suça sürüklenen çocuklar, beraat kararı verilen kamu görevlileri ya da bozma üzerine verilen kararları Başsavcılık olarak diğer dosyalara göre daha erken bakıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Başsavcı Akarca: Kurulacak istinaf mahkemeleri adil yargılama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER