Başsavcı Yeldan: Suç potansiyeli yükseliyor

Başsavcı Yeldan: Suç potansiyeli yükseliyor

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "Ülkemizde hızlı kentleşme, sosyal ve çevresel etmenler, eğitim ve istihdam olanakları, internet ve sanal medyanın geldiği nokta, sosyal hayatı önemli ölçüde etkilemekte bununla doğru orantılı olarak suç potansiyeli de yükselmektedir." dedi.

Yeldan, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ile Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nce ortaklaşa düzenlenen 'Ceza Adaletinde Mağdurlara Yeni Yaklaşım' konulu panelin açılışında konuştu. Yeldan, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü canları pahasına savunan şehitleri anarak başladığı konuşmasında, özellikle aile içi şiddet, çocuk istismarı ile uyuşturucu madde bağımlılığı konularında yaşanan olaylardan etkilenen ve mağdur olanların ülke genelinde azımsanmayacak ölçüde olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı'nca yaklaşık 2 yıl önce hak kaybına uğrayan mağdurların yanında olmak, manevi ve maddi kayıplarının karşılanmasını sağlamak amacıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu hatırlatan Yeldan, şüpheli ve sanık haklarının ağırlıklı olarak gözönünde bulundurulduğu Ceza Adalet Sistemi'nde, bu kurumun hayata geçmesiyle, fiziksel, ruhsal ve manevi yönden etkilenen, ekonomik kayba uğrayan ve temel hakları esaslı biçimde zarar gören mağdurların haklarının artık koruma altına alınacağına dikkat çekti.

Yeldan şunları kaydetti: "Yapılacak düzenlemelerle birlikte sadece şüpheli ve sanıkların değil, eylemden asıl zarar gören mağdurların da hakları önemsenecektir. Böylelikle Ceza Adalet Sistemi dışında kalan, kenarda adaletin gerçekleşmesini yıllarca bekleyen mağdurların, uğramış oldukları zararların telafisini sağlayacak ve onu Ceza Adalet Sistemi içerisinde destekleyecek bir sistem oluşturulacaktır. Böylelikle ikincil mağduriyetlere uğranılmasının da önüne geçilecektir. Oluşturulacak bu sistemde alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında mağduru ve onun maddi ve manevi tatminini öngören uzlaşma ve arabuluculuk gibi müesseselerin yanında, mağduru koruyacak yeni kurumların kısa zamanda iç hukukumuzda yer almasını bekliyoruz."

SUÇ MAĞDURLARINA 150 MİLYONLUK DESTEK GELİYOR

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye'de suç mağdurlarının haklarıyla ilgili olarak son yıllarda bir kısım mevzuat kapsamında önemli değişiklikler yapıldığını bildirdi. Özdemir, mağdurların etkin şekilde bilgilendirilmesinin şart olduğuna vurgu yaparak, yapılacak yeni düzenlemelerle bu kişilere 150 milyon lirayı bulacak bir desteğin öngörüldüğünü belirtti.

Mevcut düzenlemelere bakıldığında, soruşturma veya kovuşturma evresine yönelik mağdura tanınan hakların birçok Avrupa ülkesinden ileri düzeyde olduğuna dikkat çeken Özdemir, ancak mağdura yaklaşımda eksiklerin mevcut olduğunu anlattı. Suç mağdurlarının kendilerini savunmasız ve kimsesiz hissettiğini dile getiren Özdemir, maddi ve manevi olarak da tatmin edilemediklerini vurguladı. Farklı kurumlar tarafından verilen kamu hizmetlerinin koordinasyonsuzluk ve bilgilendirme eksikliğinin göze çarptığını anlatan Özdemir, "Her olayda yer alan mağdur-sanık denkleminde sosyal hukuk devleti olan devletimiz; suçluyu cezalandırırken mağdurun yanında yer almalıdır. Mağdurun maddi ve manevi olarak onarılmas toplum barışı ve adalete güven duygusunun gelişiminde çok önemlidir. Müstakil bir Mağdur Hakları Yasası çıkarılmalı, ilgili diğer mevzuatlar da gözden geçirilmelidir." diye konuştu.

Vali Mustafa Büyük de Adana'nın asayiş olayları yönünden dikkat çektiğini söyledi. Suç mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için bilgilendirme çalışmalarının geniş kitlelere yayılmasının faydasına işaret etti.

Panelin moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Veli Özer Özbek yaptı. Panelde, Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü 'Hukuki açıdan mağdur çocuklar', Çukurova Üniversitesi kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof.Dr. Gülseren Ağrıdağ 'Mağduriyet ve kadın hakları', Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tevfik Odman 'Ceza muhakemesi hukukunda mağdurun yeri', Türkiye Barolar Birliği Çocuk Hakları Kurulu Görevlisi Adana Barosu Avukatı Veysel Tuncil 'Mağdurlara yardımda avukatın rolü' konularını anlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Başsavcı Yeldan: Suç potansiyeli yükseliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER