Bayram namazı evde kılınır mı? En net fetva
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 22 2020
"Şafi mezhebine mensup olanlar kendi evlerinde ister tek başına ister eşi ve çocukları ile beraber cemaatle bayram namazı kılabilirler. Bu bayramda özellikle Hanefî mezhebinde olanlar diğer mezheplerdeki hüküm ile de amel ederek evlerinde cemaatle ya da tek başlarına bayram namazını kılabilirler. "
Hüseyin Yağmur | samanyoluhaber.com
Sevgili dostlar, daha dün başlamıştık Ramazan orucuna, şimdi geldik sonuna. Oruçla ilgili ayet-i kerimede “sayılı günler” deniyor. Sayılı günler çabuk geçer demiş atalarımız ve hakikaten çok çabuk geçti. Alışmıştık ona, sahurda mahmur bir şekilde kalkmaya, akşam iftar vaktinde sevinç ve neşeyle iftar etmeye, gündüzünde her gün önce mealini, sonra da iftara yakın Rabbimizin kelamını coşkuyla okumaya..Gecelerinde eda edilen teravihlere..
Ve bu sene virüsün oluşturduğu atmosferde, evlerde inzivada, bir yönüyle “cebri i’tikaf” durumunda kalmamıza rağmen diğer taraftan üstümüze yağmur gibi yağan Youtube programlarıyla bir başkaydı bu Ramazan!.. Cenab-ı Allah ömür verirse seneye inşallah yine buluşuruz bu aziz misafirle..
Sevgili dostlar, Korona virüs her şekliyle hayatımızı etkilemeye devam ediyor.. Yaklaşık üç aydır virüs sebebiyle Cuma namazlarımızı kılamıyorduk, şimdi bayram namazımızı da maalesef cami ve mescitlerde cemaat halinde kılamayacağız. Peki bu durumda ne yapacağız? Bayram namazımızı evlerimizde kılabilir miyiz?
Ramazan ve Kurban bayramı olarak yılda iki defa topluca eda ettiğimiz bayram namazı İslam'ın en önemli şeairindendir. Bayram namazı, Hanefilere göre vacip, Şafilere göre ise müekked sünnettir. Fakihlerin büyük çoğunluğu, camilerde kılınma imkânı bulunmadığı takdirde bayram namazının, evlerde ferdî veya cemaatle kılınabileceği görüşündedir.
Bu konu fıkıh kitaplarında daha çok 'bayram namazının kazası' başlığı altında ele alınır. Hanefi alimleri dışındaki çoğunluk alimler, cemaatten geri kalan kimsenin daha sonra evde bayram namazını eda etmesinin müstehap olduğu görüşündedir. Hanefilere göre de topluca kılınmaması durumunda bir sonraki gün imamla birlikte bayram namazı kılınabilir.
Bayram namazının kazasıyla ilgili bu hüküm, bulaşıcı hastalık ve benzeri sorunlar n
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Trump açıkladı: Maduro yakalandı...2.Trump: Maduro New York’a götürüldü, Venezuela’yı biz yöneteceğiz3.İşte Amerika'nın aldığı Maduro'dan ilk fotograf!4.Ukrayna ordusu güney cephesinde zor durumda: Büyük çaplı tahliye başladı5.Erdoğan'ın danışmanı Cemil Ertem, Maduro'ya destek mesajını sildi!
6.ABD: ‘Maduro ve eşi New York’ta yargılanacak’7.Özel: Erdoğan, ‘Kardeşim Maduro’ diyordu, bugün tek kelime edemiyor8.Cumhur İttifakı'nın küçük ortağından başkanlık sisteminde değişiklik talebi9.Venezuela’nın Türkiye Büyükelçisi Gutierrez Türkiye'den resmi kınama beklentisini açıkladı10.İşte son rakamlar: Kaç Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildi?
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HÜSEYİN ODABAŞI

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER






