Bayram namazı sonrası ne dediler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli, Abdullah Gül.. Liderler bayram namazı çıkışı açıklamaları...

Bayram namazı sonrası ne dediler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayram namazını kıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bayram namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı:


Biliyorsunuz bu bayrama ne yazık ki terörle mücadele içerisinde girmiş bulunuyoruz. O bakımdan tabii çok ciddi sıkıntıları yaşayarak girdik. Ama ben her kutlu doğumun sancılı olacağına inanan bir insanım. Bunun da böyle olacağına inanıyorum. Sonu bunun çok çok hayırlı olacak öyle düşünüyorum, öyle inanıyorum ve mücadelemizi de askerimizle, polisimizle, köy korucularımızla birlikte kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Ramazanda sürdüğü gibi ramazan sonrası bu çok daha tempoyu artırarak devam edecek. Bunu da açıkça söylemem lazım. Böylece milletimin birliği, beraberliği, kardeşlik anlayışı sürdüğü sürece biz bu terörün üstesinden kesinlikle geliriz

Son tutuklananlarla birlikte şu anda 30 tutuklanan var ve bu 30 tutuklananla birlikte geleceğe yönelik birçok ipuçları yakalanabilir, alınabilir. Bu ipuçlarıyla birlikte de bu işin üzerine üzerine gidilecektir. Tabii görüldüğü gibi bakıyorsunuz Dağıstan'dan var, Kırgızistan'dan var, Tacikistan'dan var. Yani komşu kuzeydeki Kafkas ülkelerinden olanlar ne yazık ki bu işin içerisinde. Olay tabii tamamen DAEŞ çerçevesi içerisinde, onların metotlarıyla yürüyen bir süreç. Konu sıkı bir takipte. Neticede bir terör eylemi olmuştur ve bu terör eyleminin neticesinde de 45 kadar dost, kardeş kaybolmuştur. Yaralılar her geçen azalmakta ve tedavileri bitenler taburcu edilmektedir. 

Bir defa bu noktada her şeyden önce şu anda Suriyeli mültecileri kamplarda ağırlamak veyahut da bunları değişik vilayetlerimizden insani olmayan birçok şartlarda ağırlamaktan öte bu insanların içerisinde kalifikasyonu çok yüksek insanlar var. Ve bu insanları biz ülkemizde değerlendirmek imkanına sahibiz. Üstelik ortak değerlerimiz noktasında olan bu insanlardan hem istifade ederiz hem de onların insani olmayan koşullarda yaşamasını ortadan kaldırırız.

Mursi'nin cumhurbaşkanlığında o hükümete, o yönetime Türkiye ve Katar'dan başka herhangi bir mali destek veren ülke yoktu ama daha sonra hiç o destek vermeyen ülkeler şu andaki mevcut yönetime çok ciddi parasal destekler verdiler, yardımlar verdiler. Bir taraftan da Mursi ve arkadaşlarına idam cezaları, bunun yanında müebbet hapis cezaları vermeye başladılar. Bunun delili nedir, belgesi nedir? Bunu dünyaya açıklayabiliyorlar mı? Hayır. Sadece 'biz yaptık oldu' mantığıyla gidiyor. Böyle bir zulme bizim 'evet' dememiz mümkün değil.  Çünkü bizim ilkemiz; zulme rıza zulümdür. Biz buna katlanamayız.       

Dışişleri Bakanımızın, Sayın Lavrov ile Soçi'de yaptığı görüşmeye göre, bu ay sonu ya da ağustos ayı içinde, yani G-20 öncesi bir görüşme söz konusu olabilir, daha kesin değil.

BAŞBAKAN


Başbakan Binali Yıldırım, bayram namazını kılmak için eşiyle birlikte Eyüp Sultan Camii'ne geldi. Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Yıldırım, şunları söyledi:  Şehitlerimize bu mübarek günde Allah'tan rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Bu mücadele devam edecek. Bu, Türkiye'nin gelecek mücadelesi, istikrar mücadelesi, beka mücadelesidir. Evelallah milletimiz müsterih olsun. Terörü, Türkiye'nin gündeminde en alt sıralara getirmek için elimizden geleni yapacağız.Terörün dini yok, milleti yok, kitabı yok, kutsalı yok. Bugün İstanbul'da, yarın Londra'da, daha dün akşam mukaddes topraklarda Medine'de masum insanların canına kastetti. Dolayısıyla bu, Türkiye'nin mücadelesi değil, insanlığın mücadelesi, dünyanın meselesi. Onun için birlikte, hep birlikte bu mücadeleyi yapmamız gerekir.

KILIÇDAROĞLU
Kılıçdaroğlu: İslam coğrafyasının üstüne çöken barut kokusunu dağıtmanın yollarını bulmak zorundayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu, mesajında "Ramazan ayı, İslam dünyasının barışa, kardeşliğe ve huzura duyduğu özlemi gidermeye yetmedi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşadığımız saldırılar, önceki gün Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen patlamalar, Bangladeş'in başkenti Dakka'daki ölümler; barbarlar sürüsünün kutsal değerlerimizi istismar ederek yarattığı vahşete karşı birlik olmamızı zorunlu kılıyor. İslam coğrafyasının üstüne çöken bu barut kokusunu dağıtmanın yollarını en kısa sürede bulmak zorundayız" dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Ramazan Bayramı mesajı şöyle:
"Sabır, ibadet, mağfiret, rahmet ve bereket ayı olarak kabul ettiğimiz Ramazan ayını geride bıraktık. Zor durumda olanlara karşı duyduğumuz şefkat, yaşanılan sıkıntılara karşı gösterdiğimiz direnç, bir başkasının hakkını yemekten duyduğumuz endişe ve iftar sofralarının bereketine duyduğumuz inanç, Ramazan'la birlikte daha da pekişti. Ancak Ramazan ayı, İslam dünyasının barışa, kardeşliğe ve huzura duyduğu özlemi gidermeye yetmedi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşadığımız saldırılar, önceki gün Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen patlamalar, Bangladeş'in başkenti Dakka'daki ölümler; barbarlar sürüsünün kutsal değerlerimizi istismar ederek yarattığı vahşete karşı birlik olmamızı zorunlu kılıyor. İslam coğrafyasının üstüne çöken bu barut kokusunu dağıtmanın yollarını en kısa sürede bulmak zorundayız. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti, İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan kurtulmasında geçmişte olduğu gibi bugün de tek yol göstericidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temellerine yerleştirdiği laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti harcı ile köklü parlamenter geleneğimiz, İslam dünyasının ve geniş bir müslüman nüfusu barındıran diğer ülkelerin umududur. Türkiye Cumhuriyeti, 'Düşünen, aklını kullanan, kendini bilen ve kendini bulmanın yollarını arayan, tüm insanlığı sahiplenen, yaşananları sorgulayan, birbirini kucaklayan, kindar olmayan, kul hakkı yemeyen, çalmayan, ayrım yapmayan, ötekileştirmeyen, yoksulları onurlarını kırmaksızın, yoksulluklarını da yenmelerini amaç edinerek kucaklayan, en yakınından en uzağındakilere dek birlikte barış içinde yaşamayı hedefleyen, hukukun üstünlüğüne inanan' vatandaşlarıyla, bölgemizi kuşatacak daha güzel bir geleceğe, bayram coşkusuyla yürüyecektir. Bu inanç ve umutla, Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, ülkemizin birlik ve bütünlüğü için terör örgütüne karşı verdikleri mücadelede şehit düşen güvenlik görevlilerimizi rahmetle anıyorum. Acılarını bir ömür yüreklerinde taşıyacak şehit ailelerine Allah'tan sabır diliyor, bedenlerini bizler için siper etmiş gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Halkımızın ve İslam dünyasının Ramazan Bayramı'nı yürekten kutluyorum."


BAHÇELİ


Önceki yıllarda bayram namazlarını Gazi Mahallesi'nde bulunan Gazi Camii'nde kılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu bayram Gazi Camisi'ne gelmedi. Bahçeli'nin bayram namazı için Ümitköy'deki evinin yakınındaki camiye gittiği öğrenildi. Bayram namazının ardından merhum Alparslan Türkeş'in Beştepe'deki mezarını ziyaret etti. Burada kendisini bekleyen partililerle tek tek bayramlaşan Bahçeli, Türkeş'in kabrine kırmızı ve beyaz karanfiller bıraktı ve bakır ibrikle mezara su döktü. Mezarın başında nöbet tutanların bulunduğu kulübede bir süre oturan Bahçeli, buradan ayrılırken, basın mensuplarına açıklamada bulundu ve soruları yanıtladı.

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili tartışmaların sorulması üzerine Bahçeli, Türkiye'nin komşu ülkelerden gelen sığınmacılara kapılarını açan büyük bir ülke olduğunu söyledi. Sığınmacılara eğitimden sağlığa kadar birçok hizmeti sunulduğunu belirten Bahçeli, "Bunlar Türk milletine yakışır davranışlardır. Siyasi iktidar kim olursa olsun bu onlar için bir insani görevdir. Bunun yerine getirilmesine millet olarak destek verilir. Fakat gelecekte hangi amaca yönelik olacağı üzerinde tartışmalar yapılan bir konuda bunları vatandaşlığa alabiliriz dediğiniz vakit, o zaman vatandaşlık kavramı çok farklı algılanmaya başlar. O bakımdan Sayın Cumhurbaşkanı belki bunları kucaklamak açısından belki böyle bir ifade kullanmış olabilir, fakat yanlış olduğunu da kabul etmek durumunda olmalıdır." dedi.

Bahçeli, MHP'li muhaliflerin Genel Merkezin bayramlaşma programına alternatif bayramlaşma programı düzenleyecek olmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bir kişinin eşine, dostuna ve dava arkadaşlarına iftar verebileceğini, bunun o kişinin insani bir görevi olduğunu ve bunun güzel de bir davranış olduğunu söyledi.  Alternatif bayramlaşma programının Milliyetçi Hareket Partisine yakışmayacağını belirten Bahçeli, şöyle konuştu:  Milliyetçi Hareket Partisine bir alternatif bayramlaşma düzenleme gibi bir siyasi oyuna düştükleri bir kez daha görülüyor. Bu oyunda bozulacaktır. Bu davaya gönül vermiş insanlarımız bu tür davranışlara iltifat göstermez. Ayrıca bunlar tüzüğümüze göre de yanlıştır ve ihraç sebebidir. Onun için herkes ayağını denk alacaktır, ona göre hareket edecektir. Alternatif bayramlaşmayı kabul edemeyiz. Eğer bunu böyle yaparsanız ve bunun yolunu açarsanız Türkiye'de 34 tane alternatif bayramlaşma çıkar. Ne yapacağız o zaman bunlara dikkat etmek lazım. Bu işin şakası olmaz. Bu tarihi hayata düşenlerden de siyasetçi olmaz."

Muhaliflerin delegelerden tekrar imza toplayacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Bahçeli, "Onlar saptırıyorlar, hareketi her şart altında rahatsız edici davranışlarda bulunuyorlar. İhtiyati tedbir kararı var. Bu karar sonuçlanıncaya kadar ne imza toplanır, ne kongre yapılır. Yargıyı beklemek lazım. Yargı ne gibi sonuç doğuracaksa ona göre hareket etmeleri lazım. İmza toplayıp ne yapacak. Bunun bir yeri ve anlamı var. Milliyetçi Hareket Partisi bunlara aldırış etmemektedir. Artık olaylar netleşmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

GÜL


1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, " Maalesef bu ramazan ayında gerek memleketimizde gerek başka coğrafyalarda çok acılar çekildi" dedi. Gül, " Bütün bunların en kısa süre içerisinde bitmesi için de dua ediyorum" diye konuştu. Abdullah Gül, Ramazan Bayramı namazını Beykoz'daki Hasan Yavuz Camii'nde kıldı. Cemaat, geniş güvenlik önlemi alınan camiye üstleri aranarak girdi. Kılınan namazın ardından cemaatle bayramlaşan Gül, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı bütün mübarek olsun. Allah bütün vatandaşlarımızın, senesini hayırlı yetiştirsin. Memleketimizi, milletimizi, bütün insanlığımızı… Bu önem vesilesiyle de çekilen acılar inşallah tekrarlanmasın. Maalesef bu ramazan ayında gerek memleketimizde gerek başka coğrafyalarda çok acılar çekildi. Bir taraftan terör, bir taraftan da toplu savaşlar.. Maalesef bütün bunlar büyük bir üzüntü, büyük bir elem veriyor. Bütün bunların en kısa süre içerisinde bitmesi için de dua ediyorum. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ailelerine ve bütün vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum."

Açıklamanın ardından aracına binen Gül, buradan ayrılarak Beykoz'daki evine gitti.


<< Önceki Haber Bayram namazı sonrası ne dediler? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER