"Bayramlar barış ve kardeşliğin yeniden tesisi için en iyi fırsat"


Siyasetin etkisiyle toplumun yaklaşık iki yıldır çok gerildiği ve cepheleştiğini hatırlatan Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK) barış ve kardeşliğin yeniden tesisi için bayramın iyi bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Aile ve toplumda ayrışmalar son bulursa bayramın asıl o zaman bayram olacağına vurgu yapan STK'lar, bayram sevincini Alman komşularla da paylaşmanın önemine vurgu yaptı.

Türk sivil toplum kuruluşları (STK), son iki yıldır gerginlik ve cepheleşme yaşayan toplumda yeniden barış ve kardeşliğin tesisi için Ramazan Bayramı'nın iyi bir fırsat olduğunu vurguladı. Bayram sevincini Alman komşularla paylaşmanın da önemine vurgu yapan STK temsilcileri herkesin bayramını kutladı.

Almanya İşveren Dernekleri Federasyonu (BUV) Başkanı Osman Kımıl, bayramların huzur, kardeşlik, kucaklaşma ve aile olmanın anlam kazandığı en önemli günler olduğunu hatırlattı. Bayram sevincini Alman komşularla da paylaşma çağrısı yapan Kımıl, "Alman komşularımızı mümkünse bayram etkinliklerimize davet etmeliyiz. Bu toplumsal yaşam için çok güzel olur. Bayramda hediyeleşmeler de çok önemli." dedi.

Yaklaşık 1,5 yıldır oluşan toplumsal ayrışmayı geride bırakmak için bayramda yeni bir başlangıç yapılabileceğini kaydeden Kımıl, "Zaten Türkiye'deki siyasi ortam da yumuşadı, daha da yumuşayacaktır. Sert söylemlerin kimseye faydası yok, hele de aile ve arkadaş çevresinde bu tür söylemlere girmemek lazım. Bayramlar, gene o toplumsal barış ve kardeşliğimizi tesis etmek için çok güzel bir fırsat. Toplumsal ayrışmayı geride bırakabilirsek şiirde denildiği gibi bayram o bayram ola." dedi.

YAPAY DUVARLARI YIKMAK İÇİN BAYRAMLAR VESİLEDİR

Avrupa Ehlibeyt Alevi Federasyonu (AEAF) Başkanı Dr. Fuat Mansuroğlu ise bayramların, küskünlüğün, kırgınlığın geride kaldığı barış ve sevginin hüküm sürdüğü günler olduğunu hatırlattı. Günümüzde gerek siyasi, gerek bir çok nedenlerden dolayı insanların kutuplaştırıldığını belirten Dr. Mansuroğlu, "Bayramlar aslında bu yapay duvarları yıkmak için, bir birine yaklaştırmak için en iyi vesiledir. Yeni bir başlangıç yapabilir ve toplumumuzda tekrar huzuru sağlayabilirsek asıl o zaman bayram olur. Kimsenin kimseye düşmanlığı olamaz ama bu tohumlar maalesef ekildi. Ama bunları kaldırmak da bizim elimizle olur. Bu da sevgi, barış, hoşgörü ve kucaklaşmayla olur." dedi.

ATİB Genel Başkanı İhsan Öner ise, seçimlerden sonra Türkiye'deki havanın zaten biraz sakinleştiğini hatırlattı. "Ufak tefek sebeplerden dolayı bir birine küs olan insanlar bayramı vesile bilerek bunları kaldırıp atmalıdır." diyen Öner, "Fakat derin yaralar, çözülmez meseleler varsa onları bayram da gidermiyor maalesef. Temennimiz toplumun huzura kavuşmasıdır. Herkesin aklını başına alması, yanlış yapanların geri adım atması ve toplum menfaatlerini düşünmesi gerekir. Dünya herkese yeter, yeter ki insanlar bir birine, inançlarına saygı duysun." şeklinde knouştu.

ÜMMETÇİLİKTEN DEM VURANLAR, FARKLI HİZMET ALANI AÇANLARA ZERRE TAHAMMÜLÜ YOK

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz ise Ramazan'da yükselen kardeşlik ve merhamet duygularının bayramlarda zirve yaptığını belirtti. Türk toplumunun son yıllarda müthiş bir ayrışmaya tabi tutulduğunu kaydeden Yılmaz, "Her gün ümmetçilikten dem vuranlar, ümmet içinde kendine farklı hizmet alanları açanlara zerre tahammülü yok. Herkesin sanki aynı tornadan çıkmış gibi hareket etmesi bekleniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil." dedi.

Kandil geceleri gibi bayramların da Müslümanlar için değerlendirilmesi gereken fırsatlar olduğunu belirten Yılmaz, "Birbirimize düşmanlık yapmayla hiç bir şey elde edemeyiz. İnsanların etnik kökenine, cemaat, mezhep, meşrebine bakmayacaksın, kucaklaşma öyle olur." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Platformu (CHP) Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ise toplumsal gerilim ve ayrışmanın temelinde dinin siyasete alet edilmesinin yattığını belirterek, "Bayramlar bu ayrışmaları geride bırakmak için büyük bir fırsat olur." dedi.

TEMA-Almanya Vakfı Başkanı Hayati Önel ise seçimden sonraki bu ilk bayramı çok iyi değerlendirmek gerektiğini belirtti. Önel, "Dinimiz küskünlerin barışmasını hedefler. İnanç kimsenin tekelinde değildir, biz kullara yaraşan barışmak ve birlikteliktir." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber "Bayramlar barış ve kardeşliğin yeniden tesisi için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER