Bayramlaşmayı bırakıp eyleme gittiler


Bilecik'in Bozüyük ve Eskişehir'in İnönü ilçelerine bağlı köylerdeki vatandaşlar, İnönü'ye kurulacak olan çimento fabrikasını protesto etmek için eylem yaptı. Bölgenin en verimli topraklarının tahrip edileceğini, Türk Hava Kurumu'na ait eğitim alanının yok olacağını ve Bizans dönemine ait tarihi bölgenin bozulacağını belirten vatandaşlar, İnönü'ye asla çimento fabrikası kurdurmayacaklarını söyledi.

Eskişehir'in İnönü ilçesine kurulacak olan çimento fabrikası, bayram günü köylüleri isyan ettirdi. İnönü ve çevresindeki köyler ile Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı köyler, İnönü de buluşarak eylem yaptı. "Bayramlaşmayı bıraktık eyleme geldik" diyen vatandaşlar, İnönülüler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından organize edilen eylemde, 300'den fazla traktör ve araçlarla ilçe merkezinde tur attı.

Daha sonra çimento fabrikasının yapılacağı alana giden vatandaşlar, burada halay çekip, sloganlar atarak, kurulması planlanan çimento fabrikasını protesto etti. Eyleme, İnönü ilçesi ve bağlı köylerin yanı sıra, Bozüyük'ten, Kandilli, Kovalca ve Karaağaç gibi çevre köylerden de çok sayıda insan katıldı.

İNÖNÜ'NÜN HAVVA ANALARIYIZ

Eyleme katılan kadınlar, 'İnönü'nün Havva analarıyız', 'Susma haykır, Çimentoya hayır' yazılı pankartlarla fabrikayı protesto etti. Bayram günü bir çok insanın bayramlaşmayı bırakarak eyleme katıldığını, atalarından devraldıkları tabiatı çocuklarına bırakmaya çalıştıklarını belirten İnönülüler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seda Ercan Akkaya, amaçlarının çevreye ve toprağa sahip çıkmak olduğunu dile getirdi. Akkaya, şöyle devam etti:
"Toprağımızı ve geleceğimizi sahiplenmek adına ortaya çıkan bu insanların siyasi, politik ve ekonomik hiçbir amacımız yoktur. Nihai amacımız, gelecek nesillere veya hemşehrilerimize solunabilir temiz hava bırakmaktır. Bu bir fedakarlık değildir. Atalarımızdan aldığımız emaneti çocuklarımıza bırakmak adına boynumuzun borcudur. Şimdi size soruyorum, tarihi ve doğal zenginliklerle süslü beldemizin gençlere asgari ücretle çimento tozu soluyarak geleceklerini inşa etmelerini bahşetmek reva mıdır? Daha iyisini istemek her yurttaşın hakkı değil midir? Bizim gençlerimiz fabrikada çalışamazlar ise memleketlerine dönüp 20 dönüm pancar eker, 5 inek besler özgüvenine sahipler. Ama geride toprak kalmayınca yalnızca önlerindeki tezgaha ve şefin bitmek bilmez direktiflerine mahkum kalmayacaklar mı? Gençlerimizi düşündüklerini söyleyenler, biraz daha düşünsünler." dedi.

THK'NIN EĞİTİM MERKEZİ VAR

Çimento fabrikasının kurulacağı bölgede Türkkuşu Genel Müdürlüğü'ne bağlı İnönü Eğitim Merkezi bulunuyor. Hafif uçakların iniş-kalkışı ve sportif amaçlı her türlü uçuş, atlayış eğitimlerinin verildiği ve dünyada hava akımı en uygun mekanlardan birisi olarak bilinen İnönü'ye yapılacak çimento fabrikasının, bu eğitimleri de aksatacağı belirtiliyor. Burada ayrıca paraşüt, planör, yelken kanat, yamaç paraşütü, mikrolayt ve balon sporlarının da yapılmayacağı ifade ediliyor.

BİZANS'TAN KALAN TARİHİ BİR YER

Bölgede Bizans'tan kalan tarihi kalıntılarla dolu olduğuna dikkat çeken köylüler, çimento fabrikasının yapılacağı alanın da tarihi bir alan olduğunu, tarihin talan edileceğini öne sürdü. Bölgenin sit alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini aktaran köylüler, bu konuda yetkilileri göreve çağırdı.

BÖLGENİN EN VERİMLİ ARAZİSİ

Bölgenin en verimli arazilerinin ve ovasının tam ortasına yapılmak istenen çimento fabrikasının, birinci sınıf tarım arazilerini yok edeceğini belirten köylüler, onbinlerce insanın bundan zarar göreceğini de ifade etti.

Eylem, katılımcıların piknik yapması ile olaysız bir şekilde sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Bayramlaşmayı bırakıp eyleme gittiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER