BDDK'dan skandal ısmarlama rapor

Bank Asya'ya 71. maddeden el koyamayan BDDK buna zemin hazırlamak için denetim firmasına ısmarlama rapor yazdırdı. Sorumluluk altına girmek istemeyen yeni yönetim bilançoya imza atmadı ve bu bilançoyu kesin görüş vermekten kaçınan denetim firmasına yorumlattı.

BDDK'dan skandal ısmarlama rapor

Bank As­ya yö­ne­ti­mi­ne hu­kuk­suz ge­rek­çe­ler­le ge­çici ola­rak 37 gün­dür el ko­yan BDDK ve TMSF’­nin skan­dal­la­rı bit­mek bil­mi­yor. 2014 yıl ­so­nu ve son­ra­ki ge­liş­me­le­ri içe­ren ma­li tab­lo­la­rı­nı 10 Mar­t’­ta im­za­sız ve yö­ne­tim be­ya­nı ol­ma­dan açık­la­ya­rak fi­nans sek­tö­rün­de rast­lan­ma­yan bir skan­da­la im­za atan Bank As­ya­’da­ki TMSF yö­ne­ti­mi açık­ça BDDK ve SPK dü­zen­le­me­le­ri­ni ih­lal et­ti.

BANKACILIK KANUNU ÇİĞNENDİ

Bank As­ya­’nın 2014 bi­lan­ço­su ge­nel mü­dür, il­gi­li yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri ve yö­ne­tim ku­ru­lu baş­ka­nı ta­ra­fın­dan im­za­lan­ma­dan bor­saya bil­di­ril­di. Oy­sa Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 39. mad­de­si­ne gö­re bi­lan­ço­la­rın im­za­lan­ma­sı mec­bu­ri­dir.

ISMARLAMA RAPOR YAZILDI

TMSF yö­ne­ti­mi­nin, ban­ka­nın ma­li tab­lo­la­rı­nı onay­la­yan ba­ğım­sız de­ne­tim şir­ke­ti olan Gü­ney Ba­ğım­sız De­ne­tim A.Ş.’ye ıs­mar­la­ma ra­por yaz­dır­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. TMSF yö­ne­ti­mi, ya­sal bir zo­run­lu­luk olan yö­ne­tim be­ya­nı­nı ver­me­ye­rek, ba­ğım­sız de­ne­tim şir­ke­ti­ne “Gö­rüş ver­mek­ten ka­çın­ma­” yo­lu­nu aç­tı. Bu şe­kil­de ban­ka ve­ri­le­ri­ni tar­tış­ma­lı ha­le ge­tir­mek he­def­len­di.

DEĞERLENDİRME DEĞİL YORUM YAPTI

KAP'a 10 Mar­t’­ta gön­de­ri­len ma­li tab­lo­lar ve bu­na ait dip­not açık­la­ma­la­rı­na ba­kıl­dı­ğın­da de­ne­tim fir­ma­sı­nın açık­la­ma­la­rın­da çe­liş­ki­li­ler dik­kat çe­ki­yor. Ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı­nın açık­ça de­ne­tim sı­nır­la­rı­nı zor­la­ya­rak yo­rum kap­sa­mı­na gi­re­bi­le­cek de­ğer­len­dir­me­ler yap­tı­ğı gö­rü­lü­yor.

İŞTE ÇELİŞKİLER

Gü­ney Ba­ğım­sız De­ne­tim, yö­ne­tim be­ya­nı­nın ek­sik­li­ği­ni, mev­zu­ata uy­gun ola­rak pro­to­ko­le bağ­lan­mış olan bir kre­di­yi, ban­ka­dan ay­rı­lan üst dü­zey yö­ne­ti­ci­le­re öde­nen taz­mi­nat gi­bi hu­sus­la­rı ge­rek­çe gös­te­re­rek bir ta­raf­tan “ke­sin gö­rü­ş” ve­re­me­ye­ce­ği­ni ifa­de eder­ken; di­ğer ta­raf­tan ban­ka­da­ki kü­çül­me­yi ge­rek­çe gös­te­rip ne­re­dey­se ke­sin ifa­de­ler kul­la­na­rak önü­müz­de­ki sü­reç­te ban­ka­nın ban­ka­cı­lık fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dür­me­si­ne ve fa­ali­yet gi­der­le­ri­ni kar­şı­la­ma­sı­na yö­ne­lik cid­di şüp­he­le­rin var­lı­ğın­dan bah­set­ti.

TMSF PLANLI YAZDIRDI

Skan­dal bo­yut­la­ra ula­şan Gü­ney Ba­ğım­sız De­ne­ti­m’in bu be­yan­la­rı­nın se­be­bi ise son­ra­dan an­la­şıl­dı. De­ne­tim fir­ma­sı­na bu ifa­de­le­rin TMSF yö­ne­ti­min­ce plan­lı ve ka­sıt­lı ola­rak yaz­dı­rıl­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.

GERÇEK NİYET FON'A DEVİR

Ban­ka­nın men­fa­at­le­ri­ni ko­ru­ma yü­küm­lü­lük­le­ri bu­lu­nan ban­ka­da­ki TMSF yö­ne­ti­ci­le­ri­nin ban­ka­nın men­fa­at­le­ri­ni de hi­çe sa­ya­cak bi­çim­de bu şe­kil­de ifa­de­le­ri ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı­na bas­kıy­la yaz­dı­ra­rak ken­di­le­ri­ni so­rum­lu­luk al­tı­na sok­tuk­la­rı be­lir­ti­li­yor. TMSF yö­ne­ti­ci­le­ri­nin ra­por­da ge­çen bu ifa­de­le­ri ban­ka­nın Fo­n’­a dev­rin­de ken­di­le­ri­ne da­ya­nak yap­mak is­te­dik­le­ri ifa­de edi­li­yor.

MURAKIPLARLA OLMADI DENETİM FİRMASI DEVREDE

BDDK mu­ra­kıp­la­rı­nın bir yı­lı aş­kın sü­re­dir yo­ğun bi­çim­de de­ne­ti­me ta­bi tut­tu­ğu Bank As­ya­’da Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 71. mad­de­si­ni ge­rek­ti­ren ya­ni TMSF’­ye dev­ri­ni ge­rek­ti­ren bir du­rum tes­pit edi­le­me­di.

Bu­nun üze­ri­ne ba­ğım­sız­lı­ğı tar­tış­ma­lı olan ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı­nın ra­po­ru­nu ken­di­le­ri­ne da­ya­nak ya­pa­rak ban­ka­nın TMSF’­ye dev­ri­ne kal­kış­ma­nın hem BDDK’­yı hem TMSF’­yi hem de Gü­ney Ba­ğım­sız De­ne­ti­m’­i cid­di hu­ku­ki yük­le­re ma­ruz bı­ra­ka­ca­ğı be­lir­til­di.

KONUKOĞLU VE TORUN İÇİN ADLİ CEZA İSTENECEK Mİ?

Bank As­ya avu­kat­la­rı­nın açık­la­dı­ğı bil­gi­le­re gö­re A gru­bu im­ti­yaz­lı or­tak­la­rın yüz­de 86’sı ken­di­le­rin­den is­te­nen ev­rak­la­rı ön­ce­ki gün iti­ba­riy­le BDDK’­ya tes­lim et­ti. An­cak BDDK’­ya is­te­ni­len bel­ge­le­ri ver­me­yen ki­şi­ler­den bi­ri­si San­ko Hol­din­g’in de sa­hi­bi olan Ab­dul­ka­dir Ko­nu­koğ­lu di­ğe­ri ise Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın ço­cuk­luk ar­ka­da­şı Meh­met To­run. Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’n­da is­te­ni­len bil­gi ve bel­ge­le­rin ka­sıt­lı bir şe­kil­de ve­ril­me­me­si ad­li ce­za­ya ta­bi tu­tul­muş du­rum­da.

3 YILA KADAR HAPİS

Ya­ni BDDK’­nın is­te­di­ği bu bil­gi­le­ri bi­le­rek ver­me­yen ki­şi­ler hak­kın­da 1 yıl­dan 3 yı­la ka­dar ha­pis ve 500 gün­den 1500 gü­ne ka­dar ad­li pa­ra ce­za­sı ve­ri­le­bi­lir. Bu­nun için suç du­yu­ru­su­nu BDDK’­nın yap­ma­sı ge­re­ki­yor. Suç du­yu­ru­su yap­ma­yan BDDK yö­ne­ti­ci­le­ri de gö­re­vi ih­mal su­çu iş­li­yor.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber BDDK'dan skandal ısmarlama rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER