Bebeği olan aileler dikkat!

Fatih Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hamza Yazgan ek gıdaya geçecek olan ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Bebeği olan aileler dikkat!

Meyve suyu veya meyve püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, tahıllı ürünler, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalar. Bu yiyecekleri çocuklarınıza kaşık ya da bardakla verin. Miktarı daima azdan başlayarak artırın. Gıdaların alerji yapıp yapmadığına ise dikkat edin. Aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyin. Ek gıda 100-150 ml kadar ve günde iki öğün olmalı. 

6-8 aylık bebeğin beslenmesi

Yalnız anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara altıncı aydan başlanır. Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır, ana gıda değildir.

1. ÖĞÜN (06.00-07.00)

• Kahvaltı + anne sütü

ARA ÖĞÜN (09.00-09.30)

• Meyve suyu - püresi

2. ÖĞÜN (11.30-12.30)

• Et + sebze maması + anne sütü

ARA ÖĞÜN (18.30-19.30)

• Sütlü muhallebi veya yoğurt + anne sütü

GECE ÖĞÜNÜ

Anne sütü (1-2 kez)

Meyve suyu

Elma, armut, havuç, şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş artırılır. Portakal ve mandalina suyunun ilerleyen aylarda verilmesi uygun olur.

Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başladıktan sonra püre halinde verilebilir.

Meyve sularına şeker eklenmemeli. 1 yaşından önce hazır meyve suları verilmemeli. Çilek ve tropikal meyveler 1 yaşından sonra denenir.

Sebze çorbası

Meyve suyuna başladıktan sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç, taze ve mevsiminde sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş artırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

Muhallebi

Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. Muhallebi kutu mamalarla hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su, 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir.


Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek artırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bebeğe 1 yaşından önce yumurta beyazının verilmesi genellikle tercih edilmez.

Köfte

Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 7-8. aydan itibaren verilebilir.

Balık ve tavuk

Bebeğiniz 7-8 aylık olduğunda, kıymaya alternatif olarak öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık etini püre halinde verebilirsiniz. (Haftada 1-2 kez)

Karaciğer

Kuzu ve tavuk ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, (8. aydan sonra) rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.

ZAMAN
<< Önceki Haber Bebeği olan aileler dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER