Bebeklerde sarılık işitme kaybına neden olabilir


İnsanların yaşadığı işitme kaybı ile ilgili bilgi veren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, "Anne baba arasındaki akrabalık, annenin hamileyken geçirdiği kızamıkçık veya benzeri hastalıklar, hamileyken kullandığı bazı ilaçlar, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, bebeğin doğum sonrası geçirdiği sarılık, ateşli hastalıklar ya da bebeğe verilen ilaçlar işitme kaybına neden olabiliyor." dedi.

İnsanlarla ve çevreyle iletişim kurulmasını sağlayan işitme, en önemli duyulardan biri. İşitme duyusunun eksikliği kimi zaman hastalık nedeniyle kimi zaman da doğuştan olabiliyor. Kişilerin hayatında ciddi sorunlara yol açan ve yaşam kalitesini düşüren işitme kaybının zamanında tedavi edilmesi büyük bir önem teşkil ediyor. Dr. Muammer Karagöz, 3 Mart Dünya İşitme Günü'nde işitme kaybıyla ilgili bilinmesi gereken detayları anlattı.

Dr. Muammer Karagöz, yeni doğan ve bebeklerde de işitme kaybına sıkça rastlandığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Bunun nedenleri arasında anne baba arasındaki akrabalık, annenin hamileyken geçirdiği kızamıkçık veya benzeri hastalıklar, hamileyken kullandığı bazı ilaçlar, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, bebeğin doğum sonrası geçirdiği sarılık, ateşli hastalıklar ya da bebeğe verilen ilaçlar görülüyor. Bu nedenlerle ortaya çıkabilecek işitme kayıplarının erken tanısı önem teşkil ediyor. Yeni doğan işitme taramalarıyla tespit edilen işitme kayıplarının tedavisi yapıldığı zaman normal yaşıtlarıyla aynı düzeye gelebiliyor. 1 yaşından sonra yapılan tedavilerde bile başarı oranları düşüyor."

ZEKA SORUNU DEĞİL İŞİTME KAYBI

Bir yaşın üzerindeki çocuklardaki işitme kaybını Dr. Karagöz, şöyle değerlendirdi: "Bu işitme kayıpları genellikle orta kulak enfeksiyonlarına bağlı oluyor. Bu yaştaki işitme kayıpları öğrenme ve konuşma geriliğine neden oluyor ve bu yüzden çocuklar çoğu zaman zeka sorunu varmış gibi değerlendiriliyor. Genellikle anne ve öğretmenlerin dikkati ile fark edilen kaybın tedavisi ameliyat ya da işitme cihazıyla sağlanıyor."

Daha ileri yaş gruplarında işitme kayıplarının genetik faktörler, gürültüye uzun süre maruz kalma, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi sebepleri olduğunu söyleyen Dr. Muammer Karagöz, "Bu durumlarda öncelikle işitme kaybının ve nedenlerinin tespiti, işitmenin korunmasının sağlanması ve gerekli tedavilerin gecikmeden yapılması amaçlanıyor. Yaşlılarda işitme kaybı tedavisi zamanında yapılmadığında unutkanlık artıyor." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Bebeklerde sarılık işitme kaybına neden olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER